Zmiksuj białka z cukrem na gęstą i puszystą pianę.
4 białka, 200 g cukru
Obydwie mąki i kakao przesiej razem przez sito.
70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki gorzkiego kakao
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką.
4 żółtka
Dodaj mąki z kakao i delikatnie wymieszaj łopatką.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej do foremki ciasto i wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjmij z foremki i ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić krem śmietankowy
Aby było wygodniej pracować proponuję podzielenie składników kremu na pół i przygotowanie ich oddzielnie (albo przygotowanie kremu bez żelatyny, podzielenie go na pół i oddzielne dodanie żelatyny do obydwu porcji).
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z zimnym serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem - na gęsty i puszysty krem.
500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - daj jej tylko tyle, aby zakryła żelatynę - i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
4 łyżeczki żelatyny
Podgrzej krótko żelatynę w mikrofalówce (u mnie około 10 sekund), tak aby stała się płynna.
Dodaj do żelatyny łyżkę kremu i dokładnie wymieszaj.
Wlej żelatynę do kremu i dokładnie zmiksuj.
Jeśli masz krem podzielony na pół, to żelatynę dodaj tylko do jednej części, a drugą schowaj na razie do lodówki - resztę żelatyny dodasz potem.
Ciasto kinder pingui - złożenie
W formie w której pieczony był biszkopt ułóż spodni blat ciasta - możesz go nasączyć wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny (ja nasączałam, bo lubię wilgotne biszkopty).
Wyłóż połowę kremu śmietankowego z żelatyną i rozprowadź na równą warstwę.
Wstaw foremkę do lodówki na około godzinę do stężenia.
Nutellę przełóż do miseczki i krótko podgrzej w mikrofalówce, aby była bardziej płynna - dokładnie wymieszaj.
około 150 g nutelli
Wylej nutellę na schłodzony krem i mniej więcej równo rozprowadź.
Do drugiej porcji kremu dodaj żelatynę (przygotowaną podobnie jak w pierwszej porcji) i wyłóż krem na nutellę.
Przykryj krem drugim blatem biszkoptu czekoladowego.
Możesz go także nasączyć.
Schowaj ciasto do lodówki.
Jak zrobić polewę czekoladową
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.
100 ml śmietany kremówki
Gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia.
200 g czekolady
Lekko ostudź polewę, a następnie polej nią wierzch ciasta.