Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Rogaliki drożdżowe z makiem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne drożdżowe rogaliki z makiem - polecam!
3.72
z
21
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
2
godziny
godzin
40
minuty
minut
Rodzaj
Ciasteczka
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
32
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na drożdżowe rogaliki z makiem
50
g
drożdży
(świeżych)
2
łyżki
cukru
250
ml
mleka
(ciepłego )
500
g
mąki pszenne
1
jajko
(rozmiar L)
1
żółtko
50
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego)
1
szczypta
soli
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
(lub cukier waniliowy)
masa makowa
(lub dżem, marmolada, nutella)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe rogaliki z makiem krok po kroku
Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj (do momentu aż drożdże się rozpuszczą.
50 g drożdży,
2 łyżki cukru,
250 ml mleka
Przykryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny (drożdże w tym czasie wyrosną).
W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
500 g mąki pszenne,
1 jajko,
50 g masła,
1 szczypta soli,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30-60 minut).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je z miski i ponownie zagnieć.
Uformuj z niego kulę i podziel ją na 4 mniej więcej równe części.
Każdą część rozwałkuj na cienki placek (od jego grubości będzie zależeć wielkość rogalików) i pokrój go na 8 części (podobnie jak pizzę).
Na każdy trójkąt nałóż nadzienie i zwiń zaczynając od podstawy trójkąta.
masa makowa
Ułóż rogaliki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Przykryj je ściereczką i odstaw na około 20-30 minut, aby lekko urosły.
Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem.
Piecz rogalik w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (tryb termoobieg lub 180 stopni w trybie góra/dół) przez około 20 minut - aż się zrumienią.
Po upieczeniu przestudź.
Udekoruj cukrem pudrem, lukrem albo rozpuszczoną czekoladą.
Uwagi
Jeśli chcesz mieć mniejsze rogaliki, to ciasto podziel na 6 albo 8 części i dopiero wtedy wałkuj je na placki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
drożdżowe rogaliki, rogaliki z makiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!