Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Rolada bezowa z jagodami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na lekką bezową roladę z kremem śmietakownym i jagodami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
10
Kalorie
233
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 23/38 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
Składniki na bezę do rolady
3
białka
( z jajek rozmiar L)
100
g
cukru
((pół szklanki) )
1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka
octu
(lub sok z cytryny)
około 80
g
Konfitury
( Jagodowej Stovit)
składniki na krem śmietankowy do bezy
125
g
serka mascarpone
(zimnego )
150
ml
śmietany kremówki
( zimnej - użyłam 30%)
1
łyżka
cukru pudru
około 150
g
jagód
((1 szklanka))
Instrukcja
Jak zrobić roladę bezową z jagodami i kremem
Zacznij miksować białka i wsypuj powoli cukier aż dodasz cały.
3 białka,
100 g cukru
Zwiększ obroty miksera i miksuj białka aż będą gęste, białe i lśniące.
Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet i krótko zmiksuj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu
Formę do pieczenia o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż bezę do formy i wyrównaj powierzchnię.
Małą łyżeczką nałóż na bezę kleksy konfitury jagodowej Stovit.
około 80 g Konfitury
Delikatnie przemieszaj wierzch tworząc esy floresy.
Piecz bezę w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez 20 minut.
Przygotuj drugi kawałek papieru do pieczenia, połóż go na blacie i posyp cukrem pudrem.
Wyjmij upieczoną bezę, delikatnie przewróć ją do góry nogami i połóż na papierze z cukrem pudrem.
Delikatnie odklej papier ze spodu (ten z pieczenia).
Zostaw bezę do wystudzenia.
Przygotuj krem - do miski dodaj zimny serek mascarpone, zimną kremówkę oraz cukier puder.
125 g serka mascarpone,
150 ml śmietany kremówki,
1 łyżka cukru pudru
Zmiksuj całość na wysokich obrotach aż masa będzie gęsta.
Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
około 150 g jagód
Wyłóż krem na bezę i rozsmaruj.
Ostrożnie zwiń bezę wzdłuż dłuższego boku - pomagaj sobie przy tym papierem do pieczenia.
Obwiń roladę papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia - na przynajmniej godzinę.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
233
kcal
Weglowodany:
25
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
14
g
Słowa kluczowe
bezowa rolada z jagodami, rolada z jagodami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!