Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Rolada tiramisu przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną czekoladowo-kawową roladę z kremem mascarpone i amaretto.
4.86
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
2
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia włoska
Porcje
10
Kalorie
314
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 30/40 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowo-kawowy do rolady
4
białka
(z jajek rozmiar L )
4
żółtka
100
g
cukru
(pół szklanki)
100
g
mąki pszennej
(2/3 szklanki)
2
łyżki
gorzkiego kakao
2
łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
(rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody - ostudzonej)
składniki na nasączenie do rolady
0,5
szklanki
kawy
(u mnie z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
2-3
łyżki
amaretto
2
łyżeczki
cukru
składniki na krem mascarpone do rolady tiramisu
250
g
serka mascarpone
(zimnego)
250
ml
śmietany kremówki
(zimnej - u mnie 30%)
2
lekko czubate łyżki
cukru pudru
gorzkie kakao
(do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowo-kawowy do rolady
Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą pianę - jak na bezę.
4 białka,
100 g cukru
Mąkę przesiej przez sitko razem z gorzkim kakao.
100 g mąki pszennej,
2 łyżki gorzkiego kakao
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką.
4 żółtka
Wsyp mąkę i dodaj ostudzoną kawę - delikatnie wymieszaj.
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Formę do pieczenia wyłóż na dnia papierem do pieczenia.
Przelej ciasto i rozprowadź dokładnie.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 12 minut - do suchego patyczka.
Gdy biszkopt będzie się piekł przygotuj czystą ścierkę kuchenną - ułóż ją na blacie i posyp po wierzch cukrem pudrem.
Gotowy biszkopt obkrój dookoła nożem, ostrożnie podnieś za papier do pieczenia.
Obróć do góry nogami i połóż na ścierce z cukrem pudrem. Delikatnie oderwij papier do pieczenia.
Ściśle zwiń biszkopt razem ze ścierką w rulon - odłóż do zupełnego wystudzenia.
Jak zrobić krem mascarpone do rolady tiramisu
Zmiksuj zimną śmietanę razem z cukrem pudrem, gdy będzie gęsta, zacznij dodawać po łyżce zimne mascarpone i miksuj do połączenia.
250 ml śmietany kremówki,
2 lekko czubate łyżki cukru pudru,
250 g serka mascarpone
Rolada tiramisu z kawą - wykończenie
Ostrożnie rozwiń biszkopt.
Nasącz go po wierzchu kawą z amaretto.
0,5 szklanki kawy,
2-3 łyżki amaretto,
2 łyżeczki cukru
Wyłóż mniej więcej 2/3 kremu i rozprowadź po cieście, posyp wierzch gorzkim kakao.
gorzkie kakao
Zwiń biszkopt w rulon, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę.
Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i odwiń z folii.
Przełóż na talerz.
Posmaruj wierzch rolady resztą kremu i posyp gorzkim kakao.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
314
kcal
Weglowodany:
24
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
21
g
Słowa kluczowe
rolada czekoladowa
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!