Wszystkie składniki zmiksuj razem, aż się dobrze połączą.
150 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 240 ml wody
Foremki umieść w szerokim rondelku, wlej tłuszcz do wysokości foremki i podgrzej go do około 180 stopni (nie wyciągaj foremek).
tłuszcz
Po rozgrzaniu otrząśnij foremki z nadmiaru tłuszczu i zanurz w cieście (do momentu aż ciasto przestanie syczeć) - nie zanurzaj całej foremki tylko do granicy górnej krawędzi.
Umieść foremkę z ciastem w tłuszczu.
Ciasto urośnie i odklei się od ścianek - powinno samo odpaść, ale jeśli nie daje rady, to trzeba mu pomóc widelcem ;)
Foremkę pozostaw w rondelku, aby nie traciła temperatury.
Smaż rozetki z dwóch stron na rumiano. Odsącz na papierze ręcznikowym.
Posyp cukrem pudrem :)
Film
Uwagi
Ze względu na czas smażenia polecam od razu kupno kilku foremek (ja mam cztery i myślę, że to optymalna liczba).