Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Scones z borówkami i białą czekoladą przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, bardzo proste i szybkie słodkie bułeczki w amerykańskim stylu pieczone z borówkami i białą czekoladą.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
35
minuty
minut
Rodzaj
Desery
,
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
317
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na scones z borówkami
375
g
mąki pszennej
(1½ szklanki)
1
łyżka
cukru
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
szczypta
soli
170
g
masła
(zimnego!)
180
ml
maślanki
(zimnej!)
1
jajko
(L - zimne)
ok 250
g
borówek
100
g
białej czekolady
(posiekanej)
mleko
(odrobina)
składniki na lukier
100
g
cukru pudru
(⅔ szklanki)
1
łyżka
soku z cytryn
(opcjonalnie)
2-3
łyżki
mleka
Instrukcja
Jak zrobić scones z borówkami krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180℃ w trybie góra/dół lub 170℃ w termoobiegu.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
W większej misce zmieszaj razem suche składniki na scones.
375 g mąki pszennej,
1 łyżka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szczypta soli
Krok 2 - przygotowanie ciasta na scones
Do miski ze zmieszanymi suchymi składnikami zetrzyj na grubych oczkach tarki zimne masło.
170 g masła
Wymieszaj je razem, aby masło się oblepiło.
Wlej maślankę i wymieszaj razem łyżką.
180 ml maślanki
Jajko wbij do małej miseczki i wymieszaj widelcem - przelej do miski z ciastem i wymieszaj - albo zagnieć krótko razem.
1 jajko
Dodaj do miski borówki i czekoladę - wymieszaj razem.
ok 250 g borówek,
100 g białej czekolady
Krok 3 - formowanie scones
Blat posyp odrobiną mąki i wyłóż na niego ciasto.
Krótko zagnieć, a następnie rozpłaszcz dłońmi na prostokąt o grubości około 1 cm.
Przetnij placek wzdłuż na trzy paski, a następnie pokrój paski na kawałki tak aby otrzymać 12 porcji.
Przełóż ciastka na blachę - zachowując odstępy.
Posmaruj każdą bułeczkę z wierzchu odrobiną mleka.
mleko
Krok 4 - pieczenie scones
Wstaw formę z bułeczkami do gorącego piekarnika i piecz około 20 minut - aż podrosną i zrobią się ładnie upieczone z wierzchu.
Wyjmij upieczone scones z piekarnika i lekko przestudź.
Krok 5 - dekorowanie lukrem
Do cukru pudru dodaj sok z cytryny oraz mleko - dodawaj mleko porcjami i mieszaj aż otrzymasz lekko płynny lukier.
100 g cukru pudru,
1 łyżka soku z cytryn,
2-3 łyżki mleka
Posmaruj lukrem scones.
Film
https://www.youtube.com/shorts/41o4i9RWJVY
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
317
kcal
Weglowodany:
38
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
16
g
Słowo kluczowe
bułeczk z borówkami, bułeczki z białą czekoladą, scones z białą czekoladą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!