ok 50gorzeszków ziemnych (posiekanych i podzielonych na dwie porcje - ok 30 i 20 g)
ok 3-4sztukicukierków Michałków
Instrukcja
Jak zrobić sernik Michałek krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do sernika wyłóż papierem do pieczenia - ja oddzielnie wyłożyłam dno tortownicy i dodatkowo za pomocą odrobiny masła przykleiłam paski papieru do ścianek tortownicy.
Rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę z 50 ml śmietany kremówki i odstaw do przestudzenia.
100 g białej czekolady
Zagrzej aż będzie gorąca pozostałe 200 ml kremówki.
Cukierki pokrój na cienkie plasterki.
150 g białych Michałków
Dodaj cukierki do gorącej kremówki i mieszaj aż się rozpuszczą - ostudź.
Krok 2 - przygotowanie sernika
Herbatniki zmiksuj albo rozkrusz aż będą drobniutkie. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
130 g herbatników, ok 60 g masła
Przesyp herbatniki do formy i wylep nimi całe dno.
Do dużej misy przełóż twaróg i krótko go zmiksuj mikserem.
1 kg twarogu na serniki
Dodaj przestudzoną białą czekoladę i krótko zmiksuj.
Wlej do twarogu rozpuszczone w kremówce cukierki i dodaj drobniutko posiekane orzeszki - zmiksuj do połączenia.
50 g orzeszków ziemnych
Teraz możesz spróbować masę i jeśli jest dla ciebie za mało słodka, to możesz dodać porcjami cukier puder i zmiksować do połączenia.
cukier puder
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut aby napęczniała.
6 łyżeczek żelatyny, 80 ml wody
Napęczniałą żelatynę krótko podgrzej tak aby stała się płynna (ja ją podgrzewam około 10-20 sekund w mikrofalówce).
Dodaj do żelatyny łyżkę masy twarogowej i wymieszaj.
Ciągle miksując masę sernikową wlej żelatynę do sernika i zmiksuj szybko do połączenia.
Wyłóż masę sernikową do formy i schowaj do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Krok 3 - przygotowanie dekoracji
Śmietanę kremówkę podgrzej aż będzie gorąca.
70 ml śmietany kremówki
Dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
100 g białej czekolady
Dodaj do polewy około 30 g posiekanych orzeszków, wymieszaj i odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
ok 50 g orzeszków ziemnych
Wylej gęstniejącą polewę na wierzch sernika.
Cukierki Michałki pokrój na mniejsze kawałki i ułóż je przy brzegu sernika.
ok 3-4 sztuki cukierków Michałków
Na koniec posyp pozostałymi orzeszkami.
Film
Uwagi
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki albo wskazówki do przepisu.