Wszystkie składniki szybko zagnieć i wylep ciastem dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm.
150 g mąki pszennej, 90 g masła, 2 żółtka, 50 g cukru pudru
Foremkę z ciastem wstaw do lodówki na 15 minut, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni (góra/dół).
Podpiecz spód przez 10 minut, a następnie przestudź.
Foremkę owiń trzykrotnie folią aluminiową - tak aby dobrze zasłaniała spód tortownicy - sernik jest pieczony w kąpieli wodnej i folia ma zapobiec przesączaniu się wody do ciasta.
Jak zrobić sernik z chałwą i białą czekoladą
Mniej więcej połowę śmietany kremówki podgrzej w rondelku, gdy będzie bardzo ciepła dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia. Ostudź.
300 g białej czekolady, 200 ml śmietany kremówki
Pozostałe składniki masy sernikowej umieść w misie miksera - krótko zmiksuj, dodaj czekoladę i zmiksuj.
1 kg twarogu, 4 jajka, 250 g chałwy waniliowej
Przelej masę na podpieczony spód.
Umieść tortownicę w większej foremce, wlej do niej wrzącą wodę i całość wstaw do piekarnika.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez godzinę, następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik aż zupełnie ostygnie.
Schowaj ciasto na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) w lodówce.
Jak zrobić polewę czekoladową na sernik
Śmietanę przelej do rondelka i podgrzej.
70 ml śmietany kremówki
Do gorącej śmietanki dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia. Gotową polewę ostudź i gęstniejącą polej sernik chałwowy.
100 g mlecznej czekolady
Udekoruj pokruszoną chałwą.
chałwa
Uwagi
Zamiast tego spodu możesz zrobić spód ciasteczkowy - w moich przepisach sernikowych znajdziesz dużo sposobów na jego wykonanie :) Sernik możesz też upiec normalnie - nie w kąpieli wodnej. Wtedy polecam pieczenie w temperaturze maksymalnie 150 stopni przez 1,5 godziny (niższa temperatura pieczenia zapewni, że sernik będzie równy i nie będzie popękany).