Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Sernik gruszkowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny i aromatyczny sernik z gruszkami i cynamonową kruszonką.
4.50
z
8
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
2
hours
godz
Czas całkowity
3
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Kalorie
244
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o średnicy 24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do sernika
320
g
ciasteczek
( - użyłam owsiane)
110
g
masła
(rozpuszczonego )
1
łyżeczka
cynamonu
składniki na sernik z cynamonem
700
g
twarogu na serniki
((użyłam Piątnicę w wiaderku) tłustego)
200
g
cukru
3
łyżki
mąki pszennej
0,5
łyżeczki
cynamonu
220
g
jogurtu naturalnego
4
jajka
(rozmiar L)
składniki na masę z gruszek do sernika
ok 500
g
gruszek
(pokrojonych w większą kostkę)
2
łyżeczki
cynamonu
2
łyżki
cukru trzcinowego
((jeśli gruszki są słodkie można pominąć))
składniki na kruszonkę do sernika
90
g
mąki pszennej
150
g
cukru
((lub mniej))
1
łyżeczka
cynamonu
70
g
masła
(rozpuszczonego )
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika
Ciasteczka zmiksuj albo mocno rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon, wymieszaj.
320 g ciasteczek,
110 g masła,
1 łyżeczka cynamonu
Formę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką (albo wyłóż papierem do pieczenia), wsyp do niej masę ciasteczkową.
Przy pomocy łyżki oblep ciasteczkami boki tortownicy, resztę ciasteczek ugnieć na spodzie tortownicy.
Podpiecz spód w 160 stopniach przez około 10 minut - wystudź.
Jak zrobić masę serową do sernika
Gruszki zmieszaj z cynamonem i cukrem - odłóż około 150 g owoców.
ok 500 g gruszek,
2 łyżki cukru trzcinowego,
2 łyżeczki cynamonu
Zmieszaj razem wszystkie składniki kruszonki.
90 g mąki pszennej,
150 g cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
70 g masła
W dużej misie umieść wszystkie składniki masy sernikowej i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
700 g twarogu na serniki,
200 g cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
0,5 łyżeczki cynamonu,
220 g jogurtu naturalnego,
4 jajka
Jak zrobić sernik gruszkowy
Formę z podpieczonym spodem owiń kilkakrotnie folią aluminiową (sernik pieczemy w kąpieli wodnej).
Na ciasteczkowy spód wylej trochę masy sernikowej - tylko tyle, aby zakryć dno.
Na sernik wyłóż gruszki (bez odłożonej części), gruszki posyp połową kruszonki.
Na kruszonkę wylej resztę masy sernikowej.
Postaw formę z sernikiem na większej blaszce z piekarnika, na dno dużej blachy wlej gorącą wodę.
Piecz tak sernik w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez 1,5 godziny.
Po tym czasie na wierzchu sernika ułóż resztę odłożonych gruszek, a gruszki posyp resztą kruszonki.
Podpiecz sernik przez kolejne 15 minut, następnie wyłącz piekarniki i zostaw ciasto w środku aż piekarnik ostygnie.
Schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
Przed podaniem możesz go posypać cukrem pudrem, albo podać z bitą śmietaną.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
244
kcal
Weglowodany:
25
g
Protein:
5.9
g
Tłuszcz:
12
g
Błonnik:
0.8
g
Słowa kluczowe
sernik z gruszkami, sernik z kruszonką i malinami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!