Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Sernik Melba bez pieczenia przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo prosty, szybki i jednocześnie efektowny sernik z malinami i brzoskwiniami na zimno.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
5
godziny
godzin
Łączny czas
5
godziny
godzin
40
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia francuska
,
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
177
kcal
Wyposażenie
Tortownica o średnicy około 23-24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na warstwę owocową do sernika
250
g
malin
ok 300
g
brzoskwiń
(4 średnie owoce)
50
g
cukru
ok 50
ml
wody
3
łyżeczki
mąki ziemniaczanej
ok 60
ml
wody
składniki na spód do sernika
ok 130
g
biszkoptów
ok 65
g
masła
(rozpuszczonego)
składniki na sernik bez pieczenia
1
kg
twarogu na serniki
(w wiaderku)
200
g
cukru
(1 szklanka - lub do smaku)
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
6
łyżeczek
żelatyny
(ok 30 g)
120
ml
wody
Instrukcja
Jak zrobić sernik Melba bez pieczenia krok po kroku
Krok 1 - jak zrobić frużelinę z malin i brzoskwiń
Maliny przełóż do rondelka, brzoskwinie pokrój w grubszą kostkę i dodaj do malin.
250 g malin,
ok 300 g brzoskwiń
Dodaj cukier oraz wodę i wstaw do gotowania, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
50 g cukru,
ok 50 ml wody
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą.
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
ok 60 ml wody
Dodaj ją do gorących owoców i mieszaj całość ciągle gotując, aż masa owocowa zgęstnieje.
Wtedy ją zostaw do wystudzenia.
Krok 2 - jak zrobić spód z biszkoptów
Biszkopty zmiksuj na drobny proszek - ja to robię malakserem, możesz je też bardzo dokładnie rozgnieść.
ok 130 g biszkoptów
Dodaj do sproszkowanych biszkoptów masło i wymieszaj.
ok 65 g masła
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Wsyp biszkopty z masłem i dokładnie wylep nimi całe dno.
Krok 3 - jak zrobić sernik bez pieczenia
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
6 łyżeczek żelatyny,
120 ml wody
Śmietanę kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach miksera aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.
250 ml śmietany kremówki
Twaróg i cukier przełóż do większej miski i zmiksuj do połączenia.
1 kg twarogu na serniki,
200 g cukru
Podgrzej krótko żelatynę, tak aby stała się płynna.
Dodaj do niej ze dwie łyżki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty masy sernikowej i dokładnie zmiksuj.
Dodaj do twarogu bitą śmietanę i wymieszaj ją delikatnie łopatką.
Przełóż masę sernikową do foremki i wyrównaj powierzchnię.
Nałóż na wierzch sernika kilka łyżek frużeliny owocowej i delikatnie ją przemieszaj z sernikiem.
Wyłóż resztę frużeliny.
Krok 4 - jak schłodzić sernik melba
Schowaj sernik do lodówki na około 3-4 godziny - do zupełnego stężenia.
Film
https://www.youtube.com/shorts/As8s0kBilaQ
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
177
kcal
Weglowodany:
20
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
8
g
Słowo kluczowe
deser melba na zimno, sernik na zimno z owocami, sernik z malinami i brzoskwiniami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!