Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Sernik z musem karmelowym przepis
Wypieki Beaty
Przepis na aksamitny sernik na herbatnikach zmiksowanych z masłem i z musem krówkowym.
4.91
z
11
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
4
godziny
godzin
Łączny czas
6
godziny
godzin
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Calories
267
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód z herbatników i masła
około 300
g
herbatników
80
g
masła
(rozpuszczonego)
składniki na kremowy sernik
1
kg
twarogu
(na serniki - tłustego - użyłam Piątnicę z wiaderka)
5
jajek
(rozmiar L)
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
2
łyżki
mąki ziemniaczanej
120
ml
jogurtu naturalnego
(pół szklanki - użyłam grecki)
składniki na mus karmelowy do sernika
500
ml
śmietany kremówki
(zimnej)
około 200
g
masy kajmakowej
(z puszki - użyłam z Gostynia)
3
łyżeczki
żelatyny
(plus trochę wody)
Instrukcja
Jak zrobić spód z herbatników do sernika
Herbatniki zmiksuj na drobny proszek - albo porządnie rozgnieć.
około 300 g herbatników
Dodaj masło i wymieszaj.
80 g masła
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż herbatniki do foremki i dokładnie ugnieć.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (tryb góra/dół).
Jak zrobić kremowy sernik
Przełóż do misy miksera wszystkie składniki sernika (jajka w całości).
1 kg twarogu,
5 jajek,
200 g cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
120 ml jogurtu naturalnego
Zmiksuj do połączenia w jednolitą masę.
Przelej sernik na spód z herbatników.
Wstaw foremkę do piekarnika.
Na spodzie piekarnika ustaw żarooporną formę z nalaną wodą.
Piecz sernik przez około 1,5 godziny, po upieczeniu piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i zostaw tak sernik do wystudzenia.
Jak zrobić mus karmelowy do sernika
Przełóż masę kajmakową do miseczki i dodaj do niej odrobinę śmietany kremówki (z tych 500 ml) - zmiksuj krótko.
około 200 g masy kajmakowej
Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
500 ml śmietany kremówki
Dodaj do bitej śmietany kajmak i wymieszaj łopatką.
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje krótko podgrzej, aby stała się płynna (możesz wstawić do mikrofalówki na około 10 sekund).
3 łyżeczki żelatyny
Dodaj do żelatyny łyżkę kremu i wymieszaj, przelej żelatynę do reszty kremu i dokładnie wymieszaj.
Przełóż mus na ostudzony sernik i wyrównaj powierzchnię.
Schowaj sernik na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, tak aby mus karmelowy steżał.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
267
kcal
Weglowodany:
21
g
Protein:
7
g
Tłuszcz:
17
g
Słowo kluczowe
sernik z kajmakiem, sernik z masą kajmakową, sernik z musem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!