Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Smażone ciastka z jabłkami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne proste ciastka francuskie smażone z jabłkami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
16
Kalorie
254
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na francuskie ciasteczka z jabłkami
2
opakowania
ciasta francuskiego
(- miałam dwa po 275 g)
ok 500
g
jabłek
(- u mnie dwie bardzo duże jabłka)
50
g
cukru
(- 1/4 szklanki)
1
łyżeczka
soku z cytryny
0,5
łyżeczki
cynamonu
1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
(- opcjonalnie)
ok 100
g
cukru
(- pół szklanki)
1
łyżeczka
cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić smażone ciastka z jabłkami
Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
ok 500 g jabłek
Pokrój owoce w dużą kostkę.
Przełóż jabłka do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon podgrzewaj aż jabłka staną się lekko miękkie.
50 g cukru,
1 łyżeczka soku z cytryny,
0,5 łyżeczki cynamonu
Jeśli owoce puściły dużo soku, to możesz dodać do nich mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Odstaw jabłka do wystygnięcia.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Rozwiń jedno ciasto francuskie na blacie kuchennym.
2 opakowania ciasta francuskiego
Wyznacz na nim podłużne prostokąty - u mnie miały one wymiar 13/5 cm i w sumie wyszło mi ich 16 (przeczytaj pod przepisem jak dzieliłam ciasto).
Na środek każdego kawałka nałóż jabłka tak aby obwody były czyste.
Wyjmij drugie ciasto i bardzo delikatnie rozwałkuj.
Połóż ciasto na wierzchu jabłek.
Lekko dociskając palcami podziel na ciastka.
Ostrym nożem lub radełkiem potnij ciasto na właściwe ciastka.
Za pomocą widelca dociśnij ciasta, tak aby były dobrze sklejone.
W większym garnku rozgrzej olej - do temperatury 180 stopni.
Smaż po 2 ciastka na raz - około 1,5 minuty na stronę i ostrożnie przewracaj na drugą stronę.
Usmażone ciastka wyjmij na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Od razu obtocz ciastka w cukrze wymieszanym z cynamonem.
ok 100 g cukru,
1 łyżeczka cynamonu
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuk
Calories:
254
kcal
Weglowodany:
24
g
Protein:
2
g
Tłuszcz:
17
g
Słowa kluczowe
ciasteczka z jabłkami, ciastka francuskie, smażone ciastka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!