Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Syrop i dżem truskawkowo-rabarbarowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na domowy syrop i dżem z truskawek i rabarbaru.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
2
hours
godz
Czas wykonania
2
hours
godz
Czas całkowity
4
hours
godz
Danie
Przetwory
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
1
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na syrop i dżem truskawkowy z rabarbarem
½
kg
rabarbaru
(- umytego i pokrojonego w kawałki od długości około 2 cm)
½
kg
truskawek
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
250
ml
wody
Instrukcja
Jak zrobić syrop i dżem truskawkowo-rabarbarowy
Truskawki i rabarbar włóż do garnka, zasyp cukrem i zalej wodą.
½ kg rabarbaru,
½ kg truskawek,
200 g cukru,
250 ml wody
Postaw na małym ogniu i powoli doprowadź do wrzenia.
Gdy owoce i rabarbar puszczą sok, a woda się zagotuje, zestaw z ognia i poczekaj, aż wszystko wystygnie.
Przecedź przez gęste sitko i przelej do butelki.
Aby zrobić dżem z pozostałości umieść je ponownie w garnku i smaż na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpadną, a dżem zgęstnieje.
Przełóż dżem do wyparzonych słoików, zakręć szczelnie i postaw dnem do góry do wystudzenia.
Notatki
Z tej porcji otrzymacie około 300-400 ml syropu, oraz dwa słoiczki dżemu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
dżem truskawkowy, dżem z rabarbarem, syrop truskawkowy
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!