Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Szarlotka sypana przepis
Wypieki Beaty
Bardzo prosta i szybka szarlotka sypana z tartymi jabłkami i kaszą manną.
4.41
z
27
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
40
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
180
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na szarlotkę sypaną z kaszą manną
1,5
kg
jabłek
((zależnie od wielkości około 7 sztuk))
1
szklanka
mąki pszennej
(- 150 g)
1
szklanka
kaszy manny
(- 170 g)
3/4
szklanki
cukru
(- 150 g)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
150
g
masła
(zimnego + trochę do posmarowania blaszki)
Instrukcja
Jak zrobić szarlotkę sypaną z kaszą manną
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
1,5 kg jabłek
Do dużej miski wsyp mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia - zmieszaj łyżką.
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka kaszy manny,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podziel sypkie produkty na trzy części.
Masło podziel na małe kawałeczki.
150 g masła
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, całą tortownicę (łącznie z dnem) wysmaruj grubą warstwą masła.
Na dno wysyp 1/3 sypkich produktów i rozłóż równą warstwą.
Na nie wyłóż połowę jabłek - możesz je posypać dodatkowo cynamonem.
Wyłóż drugą warstwę suchych składników, a na nie wyłóż resztę jabłek.
Posyp je resztą suchych składników, a na nie wyłóż masło w kawałkach.
Piecz ciasto przez około 60 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
180
kcal
Weglowodany:
27
g
Białko:
2
g
Tłuszcz:
7
g
Słowo kluczowe
ekspresowy jabłecznik, sypana szarlotka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!