Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Szpinakowa rolada owocowy ogród przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną, zieloną roladę z kremem śmietankowym i świeżymi owocami, która zachwyci wszystkich.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
2
godziny
godzin
55
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
15
Kalorie
307
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
lub nieco większa
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na szpinakowe ciasto do roladay
150
g
szpinaku
4
jajka
(rozmiar L)
120
ml
oleju
2
łyżki
soku z cytryny
250
g
mąki pszennej
(1⅔ szklanki)
150
g
cukru
(¾ szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
składniki na nadzienie do rolady
250
g
serka mascarpone
(zimnego)
1
łyżeczka
skórki z cytryny
2-3
łyżki
cukru pudru
(do smaku - użyłam dwie czubate)
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
ok 200-250
g
owoców
(np. truskawki, borówki, maliny)
Instrukcja
Jak zrobić roladę szpinakową krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Jeśli masz mrożony szpinak, to go rozmroź i lekko odsącz z nadmiaru wody.
150 g szpinaku
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Włącz piekarnik na grzanie - 170℃ (termoobieg) lub 180 ℃ (tryb góra/dół).
Krok 2 - przygotowanie zielonego ciasta ze szpinakiem
Do szpinaku dodaj olej i sok z cytryny.
120 ml oleju,
2 łyżki soku z cytryny
Wbij jajka i zmiksuj wszystko razem (np. blenderem) na gładką masę bez większych kawałków liści.
4 jajka
Mąkę zmieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia.
250 g mąki pszennej,
150 g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wlej zmiksowane mokre składniki.
Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
Piecz ciasto przez około 15 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone przed wyjęciem go z piekarnika.
Krok 3 - zwijanie ciasta
Jeszcze gorące ciasto szpinakowe ułóż na blacie razem z papierem do pieczenia.
Ostrym nożem zetnij lekko z wiechu bardzie wystające (mocniej wyrośnięte) kawałki i przełóż je do miseczki.
Ułóż na blacie ściereczkę kuchenną, ułóż na niej ciasto do góry nogami - tak aby spód ciasta z papierem do pieczenia był u góry.
Ostrożniej oderwij papier od ciasta.
Od razu delikatnie zwiń ciasto (wzdłuż dłuższego boku) zawijając je razem ze ściereczką.
Zostaw tak ciasto do zupełnego wystygnięcia.
Krok 3 - przygotowanie kremu do rolady
Serek mascarpone przełóż do większej miski, dodaj cukier puder (na razie 2 łyżki) i skórkę startą z cytryny - zmiksuj to razem do połączenia.
250 g serka mascarpone,
2-3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka skórki z cytryny
Wlej powoli zimną kremówkę i miksuj razem aż otrzymasz gęsty i stabilny krem.
250 ml śmietany kremówki
Możesz teraz sprawdzić smak kremu i jeśli potrzebujesz lekko go dosłodzić cukrem pudrem.
Krok 4 - zwijanie rolady
Ostrożnie rozwiń ciasto na roladę ze ściereczki - nie przejmuj się jeśli lekko popęka.
Posmaruj całą powierzchnię ciasta kremem (odłóż go trochę do dekoracji).
Jeśli masz większe owoce - jak truskawki, to pokrój je na mniejsze kawałki.
ok 200-250 g owoców
Posyp owocami wierzch kremu.
Ostrożnie zwiń roladę w rulon.
Posmaruj wierzch rolady odłożonym kremem.
Odcięte kawałki ciasta zmiksuj albo bardzo drobno rozkrusz.
Posyp okruszkami krem na wierzchu rolady.
Na koniec możesz jeszcze ją dodatkowo udekorować świeżymi owocami.
Film
https://www.youtube.com/shorts/JHE5dleS49Y
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, lub wskazówki do ciasta.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
307
kcal
Weglowodany:
28
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
20
g
Słowo kluczowe
ciasto ze szpinaku, rolada z truskawkami, rolada ze szpinakiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!