Jak zrobić ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi
Orzechy włoskie lekko posiekaj, przełóż na blaszkę z piekarnika i podpiecz w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 8-10 minut - uważaj aby się nie przypaliły! Odstaw do ostudzenia.
65 g orzechów włoskich
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej - do garnka wlej na dno trochę wody i ją zagotuj, na garnku postaw żarooporną miskę z połamaną czekoladą i podgrzewaj ją aż się rozpuści.
100 g gorzkiej czekolady
Czekoladę ostudź.
Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
150 g masła, 150 g cukru pudru
W tym czasie mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.
75 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj całość.
2 jajka
Dodaj do masy maślanej mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
Dodaj do ciasta ostudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
Na koniec dodaj posiekane podprażone orzechy (65 g) i wymieszaj łopatką.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Na wierzchu ułóż połówki orzechów włoskich.
około 50 g orzechów włoskich
Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 30-35 minut - ciasto lekko urośnie, ale potem lekko opadnie.
Uwagi
Przy 12 porcjach jeden kawałek ciasta będzie miał około 285 kcal, W. 23 g, Tł. 20 g, B. 4 g