Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Szybkie ciasto z borówkami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i szybkie cudownie maślane ciasto pełne soczystych borówek i słodkiej chrupiącej kruszonki.
4.60
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
55
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
10
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
20
Kalorie
288
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na kruche ciasto
375
g
mąki pszennej
(- 2,5 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
100
g
cukru
(- 0,5 szklanki)
200
g
masła
(- użyłam zimne)
1
jajko
(- użyłam rozmiar L)
składniki na nadzienie z borówek do ciasta
500
g
borówek
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
(- u mnie 20 g)
2
łyżki
cukru
(- 30 g)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto z borówkami i kruszonką
Krok 1 - przygotuj formę do pieczenia
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2 - przygotuj szybkie kruche ciasto
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło (w kawałkach) oraz jajko włóż do miski i zagnieć ciasto - moje miało bardziej konsystencję kruszonki.
375 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 g cukru,
200 g masła,
1 jajko
Mniej więcej 2/3 ciasta wysyp do foremki i wylep dokładnie całe dno.
Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez 15 minut.
Krok 3 - przygotuj nadzienie z borówek
W tym czasie borówki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.
500 g borówek,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru
Na podpieczony spód wysyp borówki.
Posyp wierzch owoców pozostałym ciastem.
Krok 4 - upiecz szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
Piecz ciasto jeszcze około 40 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Po upieczeniu lekko ostudź i możesz podać je już na ciepło z gałką lodów :)
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
288
kcal
Weglowodany:
35
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
14
g
Słowa kluczowe
ciasto z borówkami, kruche ciasto z kruszonką
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!