Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Szybkie cynamonowe ciasto z jabłkami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i do tego niezwykle proste aromatyczne ciasto z jabłkami, cynamonem i maślaną kruszonką.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
55
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
13
Kalorie
293
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma keksowa o wymiarach około 30/10 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na cynamonowe ciasto z jabłkami
ok 300
g
jabłek
0,5
łyżeczki
cynamonu
(do jabłek)
250
g
mąki pszennej
(1⅔ szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
cynamonu
200
g
cukru
(1 szklanka)
120
ml
oleju
2
jajka
(L)
120
ml
jogurtu
(naturalnego)
składniki na kruszonkę do ciasta
70
g
mąki pszennej
(nieco ponad ½ szklanki)
50
g
cukru
(¼ szklanki)
30
g
masła
Instrukcja
Jak zrobić cynamonowe ciasto krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Włącz piekarnik na 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką albo wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce w małą kostkę i wymieszaj z cynamonem.
ok 300 g jabłek,
0,5 łyżeczki cynamonu
Krok 2 - jak zrobić cynamonowe ciasto
W większej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu
W drugiej misce zmieszaj pozostałe składniki.
200 g cukru,
120 ml oleju,
2 jajka,
120 ml jogurtu
Dodaj mokre składniki do suchych.
Wymieszaj dokładnie - ciasto będzie dość gęste - jeśli jest zbyt gęste i trudno je wymieszać, to możesz dodać trochę mleka (ja nie dodawałam).
Do przygotowanej formy wyłóż na dno około połowę ciasta i rozsmaruj.
Wyłóż jabłka na ciasto i delikatnie dociśnij.
Wyłóż resztę ciasta na jabłka.
Krok 3 - jak zrobić kruszonkę do ciasta z jabłkami
Składniki na kruszonkę przełóż do miski i widelcem, albo palcami zagnieć na grudkowatą kruszonkę.
70 g mąki pszennej,
50 g cukru,
30 g masła
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Krok 4 - pieczenie ciasta cynamonowego z jabłkami
Wstaw formę do gorącego piekarnika i piecz przez około 55-60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Film
https://www.youtube.com/shorts/B9yvxMRDhK0
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
293
kcal
Weglowodany:
40
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
12
g
Słowo kluczowe
ciasto z cynamonem i jabłkami, proste ciasto z jabłkami i kruszonką
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!