Puree z dyni przełóż do miski i dodaj roztrzepane widelcem jajka.
300 g puree z dyni, 2 jajka
Wymieszaj razem dynię z jajkami - wystarczy zrobić to łyżką.
Dodaj do dyni mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
ok 120 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu
Wymieszaj łyżką na gładką i gęstą masę - jeśli masa wydaje się za rzadka, to dodaj trochę więcej mąki (a jeśli jest za bardzo gęsta, to dodaj odrobinę mleka).
W szerokim garnku lub rondlu rozgrzej olej - do temperatury około 180 stopni.
olej
Nakładaj porcje ciasta (u mnie około pół łyżki) na gorący olej i smaż kilka minut z jednej strony.
Przełóż pączki na drugą stronę i smaż kilka minut.
Sprawdź patyczkiem (np. wykałaczką) czy pączki są gotowe.
Usmażone pączki dyniowe wyjmij na ręcznik papierowy aby je odsączyć z oleju.
Zmieszaj razem cukier z cynamonem i obtocz usmażone pączki w cukrze.
ok 100 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
Film
Uwagi
Szklanka ma 250 ml. Ile kcal ma jeden pączek dyniowy?Przy 24 sztukach jeden pączuś dyniowy będzie miał około 80 kcal. To wartość orientacyjna, bo nie mam możliwości dokładnego zmierzenia ile oleju wchłonęły pączki.