Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Tarta Key Lime Pie z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjną amerykańską kruchą tartę z nadzieniem limonkowym i bitą śmietaną.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
25
minuty
minut
Łączny czas
45
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
347
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 23-24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód do tarty Key Lime Pie
ok 180
g
herbatników
ok 80
g
masła
(rozpuszczonego)
składniki na limonkowe nadzienie do tarty
3
żółtka
(z jajek L)
120
ml
soku z limonki
skórka z 1-2 limonek
1
puszka
słodzonego mleka skondensowanego
(moja miała 530 g)
dodatkowe składniki do tarty
ok 150
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
1-2
łyżki
cukru pudru
(do smaku)
plasterki limonki
(opcjonalnie)
świeża mięta
(opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić tartę Key Lime Pie krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół).
Formę do pieczenia wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
Krok 2 - przygotowanie spodu do tarty
Herbatniki zmiel na drobny proszek.
ok 180 g herbatników
Dodaj do nich masło i wymieszaj.
ok 80 g masła
Wylep ciastkami boki formy - do wysokości około 2 cm oraz dno.
Podpiecz tak przygotowany spód przez 10 minut i potem lekko ostudź.
Krok 3 - przygotowanie limonkowego nadzienia
Żółtka przełóż do miski i wymieszaj rózgą kuchenną.
3 żółtka
Dodaj do nich sok z limonki oraz tartą skórkę - wymieszaj.
120 ml soku z limonki,
skórka z 1-2 limonek
Wlej mleko skondensowane.
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Wymieszaj aż otrzymasz jednolitą masę.
Przelej nadzienie na podpieczony spód.
Obniż temperaturę piekarnika do 160℃ (termoobieg) i piecz tartę przez około 15-20 minut - aż środek będzie ścięty i nadzienie nie będzie się ruszać.
Ostudź zupełnie tartę.
Krok 4 - dekoracja
Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem na gęstą bitą śmietanę.
ok 150 ml śmietany kremówki,
1-2 łyżki cukru pudru
Udekoruj śmietaną tartę.
Możesz dodać dla dekoracji plasterki limonki oraz świeżą miętę.
plasterki limonki,
świeża mięta
Film
https://www.youtube.com/shorts/f1nuZAu-gKQ
Uwagi
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
347
kcal
Weglowodany:
41
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
17
g
Słowo kluczowe
ciasto z limonkami, ciasto z mlekiem skondensowanym, tarta z nadzieniem limonkowym
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!