Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Tarta maślankowa z morelami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na słodką kruchą tartę z nadzieniem z maślanki i moreli.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
1
hour
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
299
kcal
Wyposażenie
Przepis na okrągłą formę o wielkości 23-25 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty z morelami
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
150
g
masła
50
g
cukru pudru
(- 1/3 szklanki)
1
jajko
(- użyłam rozmiar L)
1
łyżka
cukru z wanilią
zimna woda
( opcjonalnie lub zimne mleko do konsystencji - 1-2 łyżki)
składniki na krem z maślanki do tarty
3
jajka
(- rozmiar L)
50
g
mąki pszennej
(- 1/3 szklanki)
240
ml
maślanki
1
łyżeczka
cukru z waniliią
110
g
masła
(rozpuszczonego )
150
g
cukru
( - 3/4 szklanki lub do smaku)
kilka
moreli
(lub innych owoców - lub zrezygnuj zupełnie)
Instrukcja
Jak zrobić tartę buttermilk pie z morelami
Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli nie chce się ładnie zlepić, to dodaj do niego odrobinę zimnej wody lub zimnego mleka.
300 g mąki pszennej,
150 g masła,
50 g cukru pudru,
1 jajko,
1 łyżka cukru z wanilią,
zimna woda
Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty - o średnicy około 23-25 cm.
Formę z ciastem wstaw do lodówki, a pozostałe po wylepieniu ciasto włóż do woreczka i również schłodź.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni (góra/dół).
Po około 15 minutach schładzania, ciasto nakłuj widelcem i podpiecz około 10-15 minut.
W tym czasie przygotuj krem - zmieszaj razem wszystkie składniki i zmiksuj do połączenia.
3 jajka,
50 g mąki pszennej,
240 ml maślanki,
110 g masła,
150 g cukru,
1 łyżeczka cukru z waniliią
Wylej krem na podpieczony spód.
Owoce przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki, ułóż owoce na kremie.
kilka moreli
Z pozostałego ciasta możesz wyciąć ozdobne listki i przykleić je po obwodzie tarty.
Tartę piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut - aż krem nabierze rumianej barwy.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
299
kcal
Weglowodany:
34
g
Protein:
4.8
g
Tłuszcz:
16.3
g
Błonnik:
0.8
g
Słowa kluczowe
ciasto z morelami, tarta buttermilk pie
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!