Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Tarta twarogowa bez pieczenia przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną tartę sernikową z białą czekoladą i musem z truskawek.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
3
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
40
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Wyposażenie
Forma o średnicy około 27 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do tarty
230
g
kruchych ciasteczek
około 100
g
masła
(rozpuszczonego )
składniki na nadzienie sernikowe do tarty
500
g
twarogu sernikowego
(dobrego, tłustego)
3
łyżki
cukru pudru
100
g
białej czekolady
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej - podzielonej na porcje 50 i 200 ml)
składniki na mus truskawkowy
100
g
truskawek
1
łyżka
cukru pudru
(lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek do tarty
Ciasteczka zmiksuj albo mocno rozkrusz, dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj.
230 g kruchych ciasteczek,
około 100 g masła
Wylep ciasteczkami formę do tarty o średnicy około 27 cm (najlepiej takie o ruchomym spodzie).
Formę schowaj do lodówki do schłodzenia.
Jak zrobić nadzienie sernikowe do tarty
Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem.
500 g twarogu sernikowego,
3 łyżki cukru pudru
Czekoladę rozpuść razem z około 50 ml śmietany kremówki w kąpieli wodnej.
100 g białej czekolady,
250 ml śmietany kremówki
Dodaj rozpuszczoną czekoladę do masy twarogowej i zmiksuj razem.
Pozostałą śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno.
Dodaj ją do twarogu i delikatnie wymieszaj.
Wyłóż masę na schłodzony spód i włóż do lodówki.
Jak zrobić mus z truskawek do tarty
Truskawki zmiksuj z cukrem pudrem.
100 g truskawek,
1 łyżka cukru pudru
Przełóż je do strzykawki z dużym otworem, albo do woreczka z odciętym rogiem.
Nałóż mus kleksami na wierzch tarty, a potem wykałaczką zrób wzorki.
Schłodź całość przez kilka godzin.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
sernik bez pieczenia z truskawkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!