Przepis na tartę sernikową z białą czekoladą

W gorące dni nikomu nie chce się stać przy piekarniku i sprawdzać, czy ciasto ładnie rośnie :)

Za to każdy chętnie zjada zimne desery i ciasta.

Dlatego dziś mam dla Was coś co nie wymaga pieczenia, a do tego jest szybkie w przygotowaniu i nietrudne :)

Oto tarta twarogowa, czy też sernikowa z dodatkiem musu z truskawek (chociaż możecie tu wykorzystać też inne owoce –  np. maliny, jagody, brzoskwinie). Możecie też zamiast musu wykorzystać całe owoce i nimi udekorować wierzch tarty (ale to dopiero po schłodzeniu ciasta).

Sama masa twarogowa ma pyszny smak białej czekolady, a spód zrobiony jest z ciasteczek (w końcu nic nie pieczemy ;))

Kupujcie więc twaróg sernikowy, paczkę ciasteczek i do roboty :)

Zobaczcie również inne moje przepisy na tarty.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
tarta twarogowa bez pieczenia_2

Tarta twarogowa bez pieczenia przepis

tarta twarogowa bez pieczenia 7

Tarta twarogowa bez pieczenia

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną tartę sernikową z białą czekoladą i musem z truskawek.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
3 godz
Czas całkowity 3 godz 40 minut
Porcje 15

Wyposażenie

  • Forma o średnicy około 27 cm.

Składniki

spód:

  • 230 g kruchych ciasteczek
  • około 100 g masła rozpuszczonego

masa sernikowa:

mus truskawkowy:

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj albo mocno rozkrusz, dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj.
    230 g kruchych ciasteczek, około 100 g masła
  • Wylep ciasteczkami formę do tarty o średnicy około 27 cm (najlepiej takie o ruchomym spodzie).
  • Formę schowaj do lodówki do schłodzenia.

masa twarogowa:

  • Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem.
    500 g twarogu sernikowego, 3 łyżki cukru pudru
  • Czekoladę rozpuść razem z około 50 ml śmietany kremówki w kąpieli wodnej.
    100 g białej czekolady, 250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj rozpuszczoną czekoladę do masy twarogowej i zmiksuj razem.
  • Pozostałą śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno.
  • Dodaj ją do twarogu i delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż masę na schłodzony spód i włóż do lodówki.

mus:

  • Truskawki zmiksuj z cukrem pudrem.
    100 g truskawek, 1 łyżka cukru pudru
  • Przełóż je do strzykawki z dużym otworem, albo do woreczka z odciętym rogiem.
  • Nałóż mus kleksami na wierzch tarty, a potem wykałaczką zrób wzorki.
  • Schłodź całość przez kilka godzin.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!