Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Tarta z serem i borówkami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasto pieczone z sernikowym nadzieniem i smakowitymi borówkami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
40
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
15
Kalorie
342
kcal
Wyposażenie
Forma o średnicy około 22-24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty
200
g
mąki pszennej
(1⅓ szklanki)
1,5
łyżki
cukru pudru
110
g
masła
(zimnego - w kawałkach)
1
jajko
(rozmiar L - zimne)
składniki na nadzienie do tarty
500
g
twarogu
(tłustego)
100
g
cukru
(½ szklanki)
1
opakowanie
budyniu
(waniliowego - ok 40 g)
1
jajko
(rozmiar L)
ok. 300
g
borówek
składniki na polewę czekoladową
50
ml
śmietany kremówki
100
g
czekolady mlecznej
dodatkowe składniki - opcjonalnie
borówki
(do dekoracji)
czekoladowe posypki
(do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić tartę z serem i borówkami krok po kroku
Krok 1 - przygotowanie ciasta
Składniki na ciasto umieść razem z misce lub misie malaksera i krótko zmiksuj lub połącz razem.
200 g mąki pszennej,
1,5 łyżki cukru pudru,
110 g masła,
1 jajko
Ciasto ma przypominać kruszonkę - być grudkowate i lekko sypkie.
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Wsyp ciasto do formy i wylep nim dokładnie boki i spód formy.
Schowaj formę do lodówki na około 15 minut i w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180℃ - w trybie góra dół.
Podpiecz schłodzony spód przez 20 minut.
Krok 2 - przygotowanie nadzienia
Borówki umyj i osusz.
ok. 300 g borówek
Do misy przełóż twaróg, dodaj cukier, budyń oraz jajko.
500 g twarogu,
100 g cukru,
1 opakowanie budyniu,
1 jajko
Zmiksuj krótko całość - tylko do połączenia.
Wyłóż nadzienie na podpieczony spód (nie musisz go specjalnie schładzać).
Wyłóż na twaróg borówki i delikatnie je dociśnij.
Krok 3 - pieczenie tarty
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160℃.
Wstaw formę z ciastem i piecz je przez około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto zupełnie wystudź.
Krok 4 - przygotowanie polewy czekoladowej
W rondelku podgrzej kremówkę, tak aby była gorąca, ale jeszcze nie wrząca.
50 ml śmietany kremówki
Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż otrzymasz gładką polewę.
100 g czekolady mlecznej
Odstaw ją do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Wylej polewę na wierzch tarty.
Na koniec możesz ciasto udekorować dodatkowymi borówkami albo posypką czekoladową.
borówki,
czekoladowe posypki
Film
https://www.youtube.com/shorts/KmMbgGWms7I
Uwagi
Podaję kaloryczność bez dekoracji w postaci borówek i posypki.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
342
kcal
Weglowodany:
27
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
24
g
Słowo kluczowe
tarta sernikowa z borówkami, tarta sernikowa z czekoladą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!