Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, puszyste lekko cytrynowe ciasto pieczone z kwaskowym rabarbarem i chrupiącą kruszonką na wierzchu.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
55
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
,
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
295
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 23-24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ucierane ciasto z rabarbarem
200
g
masła
(miękkiego)
200
g
cukru
(1 szklanka)
4
jajka
(rozmiar L - w temperaturze pokojowej!)
200
g
mąki pszennej
(1⅓ szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżka
soku z cytryny
1
łyżeczka
skórki z cytryny
ok 500
g
rabarbaru
składniki na kruszonkę do ciasta z rabarbarem
60
g
masła
80
g
cukru
(trochę ponad ⅓ szklanki)
100
g
mąki pszennej
(⅔ szklanki)
1
łyżeczka
skórki z cytryny
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z rabarbarem krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką, albo wyłóż papierem do pieczenia.
Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój go na kawałki o długości około 2-3 cm.
ok 500 g rabarbaru
Przesiej przez sito mąkę i proszek do pieczenia.
200 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Włącz piekarnik na grzanie 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Krok 2 - przygotowanie ucieranego ciasta cytrynowego
Masło, cukier, skórę z cytryny oraz sok z cytryny umieść w misie do miksowania.
200 g masła,
200 g cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka skórki z cytryny
Zmiksuj je razem na puszystą i jasną masę - ja miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera.
Dodaj do zmiksowanego masła po jednym jajku i łyżce przesianej mąki - zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia składników.
4 jajka
Dodaj w dwóch porcjach pozostałą mąkę i zmiksuj krótko na niskich obrotach.
Przestań miksować, gdy jeszcze widać resztki mąki - wtedy przemieszaj już tylko delikatnie ciasto łyżką.
Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki.
Wsyp na wierzch rabarbar i delikatnie do dociśnij do ciasta.
Krok 3 - przygotowanie kruszonki do ciasta z rabarbarem
Masło, cukier, mąkę oraz skórkę z cytryny krótko razem zmiksuj lub zagnieć palcami na sypką i lekko lepiącą się masę.
60 g masła,
80 g cukru,
100 g mąki pszennej,
1 łyżeczka skórki z cytryny
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Krok 4 - pieczenie ciasta z rabarbarem i kruszonką
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez około 50-55 minut - do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu ostudź.
Film
https://www.youtube.com/shorts/0PEIRwUSJuU
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych składników, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
295
kcal
Weglowodany:
31
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
17
g
Słowo kluczowe
ciasto z rabarbaru z kruszonką, cytrynowe ciasto z rabarbarem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!