Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Waniliowe ciasto z agrestem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne i wilgotne ciasto waniliowe pieczone z agrestem i polane po upieczeniu lukrem.
4.45
z
20
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
50
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
,
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
200
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm albo 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na waniliowe ciasto z agrestem
350
g
mąki pszennej
((2 i 1/3 szklanki) )
300
g
cukru
((1,5 szklanki) )
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody
1
szczypta
soli
230
g
masła
(miękkiego )
1
łyżka
ekstraktu z wanilii
1
szklanka
mleka
(w pokojowej temperaturze)
80
g
kwaśnej śmietany
( lub jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej)
3
jajka
(- użyłam rozmiar L - w temperaturze pokojowej)
400
g
agrestu
(lub innych owoców)
Instrukcja
Jak zrobić waniliowe ciasto z agrestem
W misie miksera zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
350 g mąki pszennej,
300 g cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody,
1 szczypta soli
Dodaj masło w kawałkach oraz pół szklanki mleka i krótko zmiksuj.
230 g masła,
1 szklanka mleka
Dodaj pozostałe mleko, jajka, wanilię i jogurt - zmiksuj krótko - do połączenia składników.
80 g kwaśnej śmietany,
3 jajka,
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm.
Wyłóż na wierzch umyty agrest.
400 g agrestu
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Możesz ciasto posypać cukrem pudrem, albo zrobić lukier - około 150 g (1 szklanka) cukru pudru zmieszaj z odrobiną mleka i polej ciasto.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
200
kcal
Weglowodany:
24
g
Białko:
3.5
g
Tłuszcz:
10
g
Słowo kluczowe
ciasto z agrestem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!