ok 50gkremu Biscoff(opcjonalnie - patrz uwagi pod przepisem)
Instrukcja
Jak zrobić tort cynamonowy krok po kroku
Krok 1 - przygotowania do ciasta cynamonowego
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą albo mąką pszenną - możesz też wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
Przesiej razem przez sito mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu
Krok 2 - przygotowanie ciasta cynamonowego
Zmiksuj razem jajka i cukier mikserem na wysokich obrotach - miksuj przez kilka minut, aż masa mocno się napuszy i nabierze bladej barwy.
200 g cukru, 4 jajka
Do tak zmiksowanych jajek dodawaj porcjami przesianą mąkę i miksuj na niskich obrotach miksera.
Dodaj również na zmianę porcjami olej - miksuj krótko - tylko do połączenia składników.
200 ml oleju
Przelej ciasto do przygotowanej formy.
Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Przekrój ciasto na dwa mniej więcej równej grubości blaty - możesz dodatkowo ściąć lekko wybrzuszony wierzch, aby uzyskać bardziej równe blaty.
Ścięty wierzchołek możesz zjeść sam :) albo drobno rozdrobnić i użyć potem okruszki do dekoracji tortu.
Krok 3 - przygotowanie kremu
Do dużej miski przełóż mascarpone, cukier i cynamon, wlej śmietanę kremówkę i zacznij miksować - na początku na niskich obrotach miksera.
250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, ok 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu
Gdy masa zacznie się robić bardziej jednolita zwiększ obroty miksera na maksymalne i tak miksuj aż otrzymasz gęsty i stabilny krem - u mnie to zajęło jakieś 2,5 minuty.
Możesz też sprawdzić smak kremu i jeśli jest dla ciebie za mało słodki, to możesz go dosłodzić cukrem pudrem i znowu krótko zmiksować.
Krok 4 - przygotowanie tortu cynamonowego
Dolny blat ciasta cynamonowego ułóż na paterze lub płaskim talerzu.
Jeśli chcesz to możesz go lekko nasączyć, chociaż nie ma takiej potrzeby, bo ciasto jest wilgotne samo w sobie.
Wyłóż mniej więcej 1/2-2/3 kremu i wyrównaj - jeśli chcesz, aby tort się ładnie prezentował, możesz część kremu odłożyć do woreczka z założoną tylką gwiazdką i wycisnąć krem na obrzeżu za pomocą tylki.
Krem Biscoff krótko podgrzej aby stał się płynny (np. w mikrofalówce), lekko ostudź i wylej na wierzch kremu cynamonowego.
ok 50 g kremu Biscoff
Nałóż na krem drugi blat ciasta cynamonowego.
Posmaruj wierzch ciasta pozostałym kremem.
Możesz też teraz posypać wierzch ciasta okruszkami z odciętego ciasta.
Tort najlepiej po przygotowaniu schłodzić ze 2 godziny w lodówce, aby smaki się "przegryzł", ale możesz też go podać od razu.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki albo wskazówki do przepisu.