Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Zapiekanka z cukinii i batata przepis
Wypieki Beaty
Przepis na lekką zapiekankę warzywną z cukinią i batatem.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Obiad
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
4
Calories
300
kcal
Wyposażenie
Przepis na zapiekankę w formie około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na wegetariańską zapiekankę
2
ząbki
czosnku
2
cebulki ze szczypiorkiem
125
g
pieczarek
1
cukinia
((około 220 g) - tarta na tarce)
1
mały batat
((około 200 g) - tarty na tarce)
4
jajka
(- użyłam rozmiar L)
1/4
szklanki
mleka
((60 ml) )
150
g
mąki pszennej
((1 szklanka) )
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
soli
(lub do smaku)
1
łyżeczka
czarnego pieprzu
1
łyżeczka
mielonej słodkiej papryki
Instrukcja
Jak zrobić wegetariańską zapiekankę
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę, krótko przesmaż.
2 ząbki czosnku,
2 cebulki ze szczypiorkiem
Dodaj na patelnię pokrojone pieczarki, całość delikatnie posól i popieprz.
125 g pieczarek
Dodaj na patelnię pokrojony szczypior i krótko przesmaż - zestaw całość z ognia.
Cukinię zetrzyj na drobnej tarce, batata obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce.
1 cukinia,
1 mały batat
Do warzyw dodaj podsmażone warzywa z patelni.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko oraz przyprawy - wszystko razem wymieszaj łyżką - jeśli trzeba to jeszcze dodatkowo przypraw.
1/4 szklanki mleka,
150 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka czarnego pieprzu,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Przełóż masę do foremki, wyrównaj.
Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu krótko ostudź.
Podawaj z jogurtem naturalnym, ketchupem, ajwarem lub innym ulubionym sosem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
g
Calories:
300
kcal
Weglowodany:
43
g
Protein:
15
g
Tłuszcz:
9
g
Błonnik:
4
g
Słowo kluczowe
warzywna zapiekanka, wegetariańska zapiekanka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!