Macie ochotę na coś mocno orzeźwiającego i chłodzącego, a do tego bardzo smacznego?

Jeśli tak, to czeka na Was arbuzowa granita :)

Bez konserwantów, barwników, wspomagaczy i sztucznych aromatów – 100 % owoców :)

A wystarczy do niej arbuz i limonka – nic więcej (no może oprócz czasu).

Najlepiej użyć do niej bezpestkowy arbuz, ale jeśli macie zwykły, to wyjmijcie z niego tyle pestek ile dacie radę, a na koniec przelejcie masę przez sitko.

A po co ten czas? Otóż zmiksowanego arbuza zamrażacie i co jakiś czas „zdzieracie” widelcem wierzchnią warstwę, aż zamrozi się całość.

Gotową granitę nałóżcie do szklaneczek lub pucharków i cieszcie się smakiem :)

Tylko uważajcie na efekt „brain freeze” ;)

arbuzowa granita_3

arbuzowa granita_5

arbuzowa granita_6

arbuzowa granita_4

 

Arbuzowa granita

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • około 700 g arbuza pokrojonego w kostkę (waga już bez skóry) z usuniętymi pestkami
  • 2-3 łyżki cukru pudru (ilość cukru zależy od słodkości arbuza)
  • sok z połowy limonki

Instrukcja
 

  • Arbuza zmiksuj razem z cukrem i sokiem z limonki.
  • Jeśli arbuz był z pestkami, to po zmiksowaniu przelej go przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych pestek.
  • Masę przelej do szczelnego pojemnika i wstaw do zamrażarki.
  • Mniej więcej co trzy godziny zedrzyj widelcem wierzchnią warstwę (do warstwy jeszcze nie zamrożonej).
  • Gdy już całość będzie zamrożona i rozdrobniona widelcem, to można już jeść granitę :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inspiracja z internetu.

Tutaj znajdziecie zdjęcia krok po kroku :)