Przepis na domową granitę z arbuza
Macie ochotę na coś mocno orzeźwiającego i chłodzącego, a do tego bardzo smacznego?
Jeśli tak, to czeka na Was arbuzowa granita :)
Bez konserwantów, barwników, wspomagaczy i sztucznych aromatów – 100 % owoców :)
A wystarczy do niej arbuz i limonka – nic więcej (no może oprócz czasu).
Najlepiej użyć do niej bezpestkowy arbuz, ale jeśli macie zwykły, to wyjmijcie z niego tyle pestek ile dacie radę, a na koniec przelejcie masę przez sitko.
A po co ten czas? Otóż zmiksowanego arbuza zamrażacie i co jakiś czas „zdzieracie” widelcem wierzchnią warstwę, aż zamrozi się całość.
Gotową granitę z arbuza nałóżcie do szklaneczek lub pucharków i cieszcie się smakiem :)
Tylko uważajcie na efekt „brain freeze” ;)
Zobaczcie również inne moje przepisy na lody i desery mrożone.




Arbuzowa granita przepis

Arbuzowa granita
Składniki
- około 700 g arbuza pokrojonego w kostkę (waga już bez skóry) z usuniętymi pestkami
- 2-3 łyżki cukru pudru (ilość cukru zależy od słodkości arbuza)
- sok z połowy limonki
Instrukcja
- Arbuza zmiksuj razem z cukrem i sokiem z limonki.około 700 g arbuza, 2-3 łyżki cukru pudru, sok
- Jeśli arbuz był z pestkami, to po zmiksowaniu przelej go przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych pestek.
- Masę przelej do szczelnego pojemnika i wstaw do zamrażarki.
- Mniej więcej co trzy godziny zedrzyj widelcem wierzchnią warstwę (do warstwy jeszcze nie zamrożonej).
- Gdy już całość będzie zamrożona i rozdrobniona widelcem, to można już jeść granitę :)
Inspiracja z internetu.
Tutaj znajdziecie zdjęcia krok po kroku :)