Przepis na chleb mieszany – pszenno-żytni

Najczęściej piekę w domu chleb mieszanyzakwas i trochę drożdży.

Fascynacja chlebem na samym zakwasie minęła nam jakiś czas temu, ze względu na mocny smak takiego chleba. Dlatego bardziej podoba mi się połączenie zakwasu i drożdży.

Chleb wyrasta dużo szybciej, więc cały proces trwa krócej. I co najważniejsze, chleb nie ma czasu aby nabrać tego charakterystycznego kwaśnego smaku od zakwasu. To właśnie ten smak mi najbardziej przeszkadza, przy chlebach na samych zakwasie.

Miesząc zakwas i drożdże mam trochę jednego i drugiego. W typie mieć ciastko i zjeść ciastko :)

Chleb piekę w foremce keksowej i długości 30 cm, bo lubię taki kształt pieczywa – według mnie wygodniejszy do krojenia.

Do pieczenia chleba z zakwasem najlepiej używać foremki szklanej, ceramicznej lub silikonowej, jeśli pieczemy w foremce metalowej, to najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia, bo zakwas wchodzi w reakcję z metalem z blaszki i ją niszczy.

Chleb można upiec z każdej mąki, ale najlepiej mieć chlebową (720-750) lub pełnoziarnistą o wyższych wartościach (1850-2000).

Im wyższy numerek ma mąka, którą używamy, tym więcej wody musimy dodać do chleba – mąka  pełnoziarnista, razowa bardziej chłonie wodę niż mąka biała.

To tyle tytułem wstępu, a teraz mój podstawowy przepis – wychodzi z niego chleb o wadze około 800g.

Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na chleby.

kanapka 

Chleb mieszany przepis do druku

kanapka

Chleb mieszany

Wypieki Beaty
Przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 55 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 10 minut
Porcje 1 bochenek

Składniki

  • 200 g zakwasu
  • 400 g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850-2000
  • około 7 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około 300-350 ml wody ciepłej - do konsystencji
  • ziarenka słonecznik, dynia, orzechy, siemię lniane, sezam, czarnuszka itp.

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i dodaję odrobinę wody, mieszam, do rozpuszczenia drożdży.
    około 7 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Resztę składników (oprócz wody) wsypuję do miski, dodaję rozpuszczone drożdże (nie trzeba ich wyrastać) i część wody, mieszam wszystko mikserem.
    200 g zakwasu, 400 g mąki pełnoziarnistej pszennej, 1 łyżeczka soli, około 300-350 ml wody
  • Stopniowo dodaję wody (ciasto ma być gęste, więc należy dolewać po trochu).
  • Na koniec dodaję pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, albo suszone śliwki, żurawiny, orzechy (co kto lubi :)).
    ziarenka
  • Miskę z ciastem przykrywam i ostawiam na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto lekko zagniatam i przekładam do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Wierzch spryskuję wodą i posypuję ziarenkami.
  • Znowu odstawiam do wyrośnięcia - do momentu, kiedy ciasto dorośnie do góry foremki (zwykle jest to około pół godziny).
  • Rozgrzewam piekarnik do 230 stopni (góra-dół) (można wstawić też w tym czasie do piekarnika foremkę z wodą, która będzie parować w trakcie pieczenia chleba), w tej temperaturze piekę chleb przez 15 minut.
  • Zmniejszam temperaturę do 200 stopni (góra-dół) i piekę chleb przez kolejne 30 minut.
  • Po tym czasie przełączam piekarnik na grzanie samego dołu i podpiekam chleb przez 10 minut - można wyjąć chleb z foremki, wtedy będzie bardziej chrupiący od dołu.
  • Chleb wyjmuję na kratkę do ostudzenia.

Notatki

Gorący chleb można popryskać po wierzchu wodą, wtedy skórka będzie ładnie błyszcząca :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!