kanapka

Przepis na chleb mieszany – pszenno-żytni

Przepis na chleb mieszany pszenno-żytni to doskonały sposób na przygotowanie domowego pieczywa o aromatycznym smaku i chrupiącej skórce. Połączenie mąki pszennej i żytniej nadaje chlebowi niepowtarzalny charakter. Wystarczy odpowiednio wymieszać obie mąki z wodą, zakwasem, odrobiną drożdży i solą, a następnie wyrobić ciasto. Po wyrośnięciu formujemy bochenek, który pieczemy w foremce. Efektem jest chleb o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu, idealny do podania na śniadanie, do kanapek czy jako przekąska w ciągu dnia.

Chleb mieszany przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe, pachnące pieczywo, to koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na chleb.

kanapka

Chleb mieszany przepis

Wypieki Beaty
Przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 55 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 10 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na chleb mieszany

  • 200 g zakwasu
  • 400 g mąki pełnoziarnistej pszennej (typ 1850-2000)
  • około 7 g drożdży (świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około 300-350 ml wody (ciepłej – do konsystencji)
  • ziarenka (słonecznik, dynia, orzechy, siemię lniane, sezam, czarnuszka itp.)
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb mieszany

  • Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i dodaję odrobinę wody, mieszam, do rozpuszczenia drożdży.
    około 7 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Resztę składników (oprócz wody) wsypuję do miski, dodaję rozpuszczone drożdże (nie trzeba ich wyrastać) i część wody, mieszam wszystko mikserem.
    200 g zakwasu, 400 g mąki pełnoziarnistej pszennej, 1 łyżeczka soli, około 300-350 ml wody
  • Stopniowo dodaję wody (ciasto ma być gęste, więc należy dolewać po trochu).
  • Na koniec dodaję pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, albo suszone śliwki, żurawiny, orzechy (co kto lubi :)).
    ziarenka
  • Miskę z ciastem przykrywam i ostawiam na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto lekko zagniatam i przekładam do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Wierzch spryskuję wodą i posypuję ziarenkami.
  • Znowu odstawiam do wyrośnięcia – do momentu, kiedy ciasto dorośnie do góry foremki (zwykle jest to około pół godziny).
  • Rozgrzewam piekarnik do 230 stopni (góra-dół) (można wstawić też w tym czasie do piekarnika foremkę z wodą, która będzie parować w trakcie pieczenia chleba), w tej temperaturze piekę chleb przez 15 minut.
  • Zmniejszam temperaturę do 200 stopni (góra-dół) i piekę chleb przez kolejne 30 minut.
  • Po tym czasie przełączam piekarnik na grzanie samego dołu i podpiekam chleb przez 10 minut – można wyjąć chleb z foremki, wtedy będzie bardziej chrupiący od dołu.
  • Chleb wyjmuję na kratkę do ostudzenia.
Notatki
Gorący chleb można popryskać po wierzchu wodą, wtedy skórka będzie ładnie błyszcząca :)
Prywatne
Słowa kluczowe chleb na zakwasie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Chleb na zakwasie i drożdżach – uwagi

Najczęściej piekę w domu chleb mieszanyzakwas i trochę drożdży. Fascynacja chlebem na samym zakwasie minęła nam jakiś czas temu, ze względu na mocny smak takiego chleba. Dlatego bardziej podoba mi się połączenie zakwasu i drożdży. Chleb wyrasta dużo szybciej, więc cały proces trwa krócej. I co najważniejsze, chleb nie ma czasu aby nabrać tego charakterystycznego kwaśnego smaku od zakwasu. To właśnie ten smak mi najbardziej przeszkadza, przy chlebach na samych zakwasie. Miesząc zakwas i drożdże mam trochę jednego i drugiego. W typie mieć ciastko i zjeść ciastko.

Chleb piekę w foremce keksowej i długości 30 cm, bo lubię taki kształt pieczywa – według mnie wygodniejszy do krojenia. Do pieczenia chleba z zakwasem najlepiej używać foremki szklanej, ceramicznej lub silikonowej, jeśli pieczemy w foremce metalowej, to najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia, bo zakwas wchodzi w reakcję z metalem z blaszki i ją niszczy. Chleb można upiec z każdej mąki, ale najlepiej mieć chlebową (720-750) lub pełnoziarnistą o wyższych wartościach (1850-2000). Im wyższy numerek ma mąka, którą używamy, tym więcej wody musimy dodać do chleba – mąka  pełnoziarnista, razowa bardziej chłonie wodę niż mąka biała. To tyle tytułem wstępu, a teraz mój podstawowy przepis – wychodzi z niego chleb o wadze około 800g.

Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na chleby.

Polecane przepisy na chleby domowe

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: