Chleb upieczony w domu najlepszy na świecie

Od dłuższego czasu sama piekę chleb w domu – już nie pamiętam kiedy kupiłam chleb w sklepie 🙂

Jedyne co kupuję, to raz na jakiś czas bułkę kajzerkę dla córki.

Pieczenie chleba jest bardzo proste, a przepisów jest tyle, że każdy znajdzie dla siebie coś dobrego 🙂

Co najważniejsze – wiem co jem 🙂 W moim chlebie jest tylko mąka, zakwas, drożdże, odrobina soli i dodatki w postaci ziarenek, owoców suszonych, orzechów itp. Żadnych polepszaczy smaku, spólchniaczy i wszelkich E atakujących nas z każdej strony.

Najczęściej piekę chleb z tego przepisu – połączenie mąki chlebowej z pełnoziarnistą najlepiej mi smakuje, a dzięki dodatkowi niewielkiej ilości drożdży chleb wyrasta szybciej i nie ma takiego typowego ciężkiego i kwaśnego smaku jak chleb pieczony na samym zakwasie.

Przygotujcie sobie do takiego chleba własny zakwas – ja go robię na mące pełnoziarnistej pszennej – wolę ją od żytniej, ale możecie też robić go na samej mące żytniej, lub na mieszanej. Na blogu pisałam już jak zrobić taki domowy zakwas.

Zapraszam was również do przejrzenia kategorii Pieczywo, gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów na różne chleby (również takie na samych drożdżach, albo np. na sodzie), bułeczki i nie tylko 🙂

 

 chleb pszenny domowy

 

 chleb upieczony w domu