Przepis na młoda kapustę z pomidorami
Młoda kapusta z pomidorami to prosty, ale pyszny przepis na danie z warzywami. Potrzebujesz tylko kilku składników – młodej kapusty, pomidorów, marchewki, czosnku, wody i przypraw. Możesz także dodać cebulę – jeśli lubisz.
Kapusta jest delikatnie gotowana z pomidorami, co nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Dzięki temu danie jest lekkie i zdrowe, a jednocześnie sycące. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy chcą zjeść coś pożywnego, ale jednocześnie nie przesadzić z kaloriami.
Spis treści
Przyszła wiosna i na moim talerzu rozgościła się młoda kapusta z pomidorami.
Ugotowałam gar takiej kapusty, jadłam ją co chwila, więc się szybko skończyła.
Niezwłocznie więc kupiłam kolejną główkę młodej kapusty i nagotowałam nową porcję – ciekawe ile jeszcze takich garnków ugotuję zanim mi się znudzi ;)
Ale coś czuję, że nie szybko, bo taką kapustę możecie urozmaicać smakowo dodając do niej nowe warzywa lub zioła.
Jak zrobić młodą kapustę z pomidorami – wskazówki
Kapustę myjemy, przekrajamy na pół i drobno szatkujemy.
Przekładamy ją do dużego garnka, dodajemy trochę wody i zaczynamy gotować – w trakcie znacznie zmniejszy ona swoja objętość.
Dodajmy do niej drobno tartą marchewkę, pomidory, ostrą papryczkę i co tam lubimy.
Gotujemy aż kapusta będzie miękka – a że jest młoda, to mięknie szybko :)
Ja lubię młodą kapustę z pomidorami (użyłam takie z puszki), drobno tartą marchewką i dużą ilością świeżego koperku, a jaką wy lubicie? Dajcie znać w komentarzach :)
Takie potrawy można jeść zupełnie bezkarnie, bo ta ma niewiele kalorii – 100 g kapustki to niespełna 30 kalorii – można zjeść mega wielką miskę, objeść się i dalej mieć zaoszczędzone kalorie na porcję lodów :D
Mam nadzieję że ta młoda kapusta z pomidorami zasmakuje również wam.
Koniecznie zróbcie również inne bardzo tradycyjne polskie danie – gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.
Zapraszam także do wypróbowania innych przepisów na szybkie i pyszne obiady!
Ps. Kapusta po ugotowaniu znacznie zmniejszy swoja objętość, więc nie przerażajcie się jej ilością przed gotowaniem – potem się okaże, że trzeba było robić z dwóch główek ;)
Młoda kapusta z pomidorami PRZEPIS krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, zdrowy, a do tego niskokaloryczny obiad świetny dla całej rodziny, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Kapusta z pomidorami to smakowity i lekki posiłek, który można zjeść o każdej porze dnia.
Młoda kapusta z pomidorami przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić kapustę z pomidorami
- Usuń wierzchnie liście z kapusty i ostrym nożem wytnij głąb.1 główka kapusty
- Resztę kapusty posiekaj i przełóż do dużego garnka.
- Marchewkę zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty.200 g marchewki
- Wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli i gotuj kapustę aż zmięknie (kapusta gotuje się szybko i może wystarczyć nawet 30 minut gotowania) – w trakcie przemieszaj kapustę kilkukrotnie.1 szklanka wody
- Dodaj pomidory w puszcze – użyłam krojone, jeśli masz całe, to je pokrój oraz posiekany koperek.1 puszka pomidorów, 0,5 pęczka koperku
- Podgotuj całość przez około 10 minut.
- Posól i popieprz do smaku, jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to dodaj też chili.sól i pieprz, chili
- Podawaj kapustę z ziemniakami albo z pieczywem.