Przepis na młoda kapustę z pomidorami
Przyszła wiosna i na moim talerzu rozgościła się młoda kapusta z pomidorami.
Ugotowałam gar takiej kapusty, jadłam ją co chwila, więc się szybko skończyła.
Niezwłocznie więc kupiłam kolejną główkę młodej kapusty i nagotowałam nową porcję – ciekawe ile jeszcze takich garnków ugotuję zanim mi się znudzi ;)
Ale coś czuję, że nie szybko, bo taką kapustę możecie urozmaicać smakowo dodając do niej nowe warzywa lub zioła.
Jak zrobić taką młodą kapustę z pomidorami?
Kapustę myjemy, przekrajamy na pół i drobno szatkujemy.
Przekładamy ją do dużego garnka, dodajemy trochę wody i zaczynamy gotować – w trakcie znacznie zmniejszy ona swoja objętość.
Dodajmy do niej drobno tartą marchewkę, pomidory, ostrą papryczkę i co tam lubimy.
Gotujemy aż kapusta będzie miękka – a że jest młoda, to mięknie szybko :)
Ja lubię młodą kapustę z pomidorami (użyłam takie z puszki), drobno tartą marchewką i dużą ilością świeżego koperku, a jaką wy lubicie? Dajcie znać w komentarzach :)
Takie potrawy można jeść zupełnie bezkarnie, bo ta ma niewiele kalorii – 100 g kapustki to niespełna 30 kalorii – można zjeść mega wielką miskę, objeść się i dalej mieć zaoszczędzone kalorie na porcję lodów :D
Koniecznie zróbcie również inne bardzo tradycyjne polskie danie – gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.
Zapraszam także do wypróbowania innych przepisów na szybkie i pyszne obiady!
Ps. Kapusta po ugotowaniu znacznie zmniejszy swoja objętość, więc nie przerażajcie się jej ilością przed gotowaniem – potem się okaże, że trzeba było robić z dwóch główek ;)
Młoda kapusta z pomidorami przepis do druku

Młoda kapusta z pomidorami
Składniki
- 1 główka kapusty młodej , moja miała niecałe 2 kg
- 200 g marchewki 1 duża lub 2 średnie
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka wody mniej więcej
- 0,5 pęczka koperku świeżego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie - chili - do smaku
Instrukcja
- Usuń wierzchnie liście z kapusty i ostrym nożem wytnij głąb.
- Resztę kapusty posiekaj i przełóż do dużego garnka.
- Marchewkę zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty.
- Wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli i gotuj kapustę aż zmięknie (kapusta gotuje się szybko i może wystarczyć nawet 30 minut gotowania) - w trakcie przemieszaj kapustę kilkukrotnie.
- Dodaj pomidory w puszcze - użyłam krojone, jeśli masz całe, to je pokrój oraz posiekany koperek.
- Podgotuj całość przez około 10 minut.
- Posól i popieprz do smaku, jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to dodaj też chili.
- Podawaj kapustę z ziemniakami albo z pieczywem.
dobry kucharz nigdy w sezonie wiosennym nie uzułby pomidorow w puszcze droga Pani
W sezonie wiosenny nie ma jeszcze świeżych pomidorów nieszkarniowych, dlatego wolę użyć pomidory w puszce.
Aż zatęskniłyśmy za taką młodą kapustką :D
:)