Przepis na młoda kapustę z pomidorami

młoda kapusta z pomidorami

Przyszła wiosna i na moim talerzu rozgościła się młoda kapusta z pomidorami.

Ugotowałam gar takiej kapusty, jadłam ją co chwila, więc się szybko skończyła.

Niezwłocznie więc kupiłam kolejną główkę młodej kapusty i nagotowałam nową porcję – ciekawe ile jeszcze takich garnków ugotuję zanim mi się znudzi ;)

Ale coś czuję, że nie szybko, bo taką kapustę możecie urozmaicać smakowo dodając do niej nowe warzywa lub zioła.

Jak zrobić taką młodą kapustę z pomidorami?

Kapustę myjemy, przekrajamy na pół i drobno szatkujemy.

Przekładamy ją do dużego garnka, dodajemy trochę wody i zaczynamy gotować – w trakcie znacznie zmniejszy ona swoja objętość.

Dodajmy do niej drobno tartą marchewkę, pomidory, ostrą papryczkę i co tam lubimy.

Gotujemy aż kapusta będzie miękka – a że jest młoda, to mięknie szybko :)

Ja lubię młodą kapustę z pomidorami (użyłam takie z puszki), drobno tartą marchewką i dużą ilością świeżego koperku, a jaką wy lubicie? Dajcie znać w komentarzach :)

Takie potrawy można jeść zupełnie bezkarnie, bo ta ma niewiele kalorii – 100 g kapustki to niespełna 30 kalorii – można zjeść mega wielką miskę, objeść się i dalej mieć zaoszczędzone kalorie na porcję lodów :D

Koniecznie zróbcie również inne bardzo tradycyjne polskie danie – gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.

Zapraszam także do wypróbowania innych przepisów na szybkie i pyszne obiady!

Ps. Kapusta po ugotowaniu znacznie zmniejszy swoja objętość, więc nie przerażajcie się jej ilością przed gotowaniem – potem się okaże, że trzeba było robić z dwóch główek ;)

młoda kapusta z koperkiem i pomidorami

lekka i pyszna młoda kapusta z pomidorami

młoda kapusta z koperkiem

młoda kapustka

Młoda kapusta z pomidorami przepis do druku

młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta z pomidorami

Wypieki Beaty
Przepis na sporą porcję młodej kapusty.
4 z 10 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Obiad
Kuchnia Kuchania polska
Porcje 8
Kalorie 27 kcal

Składniki
  

  • 1 główka kapusty młodej , moja miała niecałe 2 kg
  • 200 g marchewki 1 duża lub 2 średnie
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka wody mniej więcej
  • 0,5 pęczka koperku świeżego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie - chili - do smaku

Instrukcja
 

  • Usuń wierzchnie liście z kapusty i ostrym nożem wytnij głąb.
  • Resztę kapusty posiekaj i przełóż do dużego garnka.
  • Marchewkę zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty.
  • Wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli i gotuj kapustę aż zmięknie (kapusta gotuje się szybko i może wystarczyć nawet 30 minut gotowania) - w trakcie przemieszaj kapustę kilkukrotnie.
  • Dodaj pomidory w puszcze - użyłam krojone, jeśli masz całe, to je pokrój oraz posiekany koperek.
  • Podgotuj całość przez około 10 minut.
  • Posól i popieprz do smaku, jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to dodaj też chili.
  • Podawaj kapustę z ziemniakami albo z pieczywem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 27kcalWeglowodany: 7gBiałko: 1.5gTłuszcz: 0.2gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe kapusta, koperek, pomidory
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

młoda kapusta z pomidorami