Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Młoda kapusta z pomidorami

By |2018-05-11T17:50:51+00:002018 Kwiecień 21st|Na słono, Obiady, Zdrowo i fit|

Młoda kapusta z pomidorami

 

dietetyczna młoda kapusta

 

Przyszła wiosna i na moim talerzu rozgościła się młoda kapusta z pomidorami.

Ugotowałam gar takiej kapusty, jadłam ją co chwila, więc się szybko skończyła.

Niezwłocznie więc kupiłam kolejną główkę młodej kapusty i nagotowałam nową porcję – ciekawe ile jeszcze takich garnków ugotuję zanim mi się znudzi 😉

Ale coś czuję, że nie szybko, bo taką kapustę możecie urozmaicać smakowo dodając do niej nowe warzywa lub zioła.

Ja lubię młodą kapustę z pomidorami (użyłam takie z puszki), drobno tartą marchewką i dużą ilością świeżego koperku.

Do tego sporo chili, aby danie było pikantne – mniam 🙂

Takie potrawy można jeść zupełnie bezkarnie, bo ta ma niewiele kalorii – 100 g kapustki to niespełna 30 kalorii – można zjeść mega wielką miskę, objeść się i dalej mieć zaoszczędzone kalorie na porcję lodów 😀

Koniecznie zróbcie również inne bardzo tradycyjne polskie danie – gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.

Ps. Kapusta po ugotowaniu znacznie zmniejszy swoja objętość, więc nie przerażajcie się jej ilością przed gotowaniem – potem się okaże, że trzeba było robić z dwóch główek 😉

 

młoda kapusta z koperkiem i pomidorami

 

lekka i pyszna młoda kapusta z pomidorami

 

młoda kapusta z koperkiem

 

młoda kapustka

 

Młoda kapusta z pomidorami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na sporą porcję młodej kapusty.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 8
Składniki
  • główka młodej kapusty - moja miała niecałe 2 kg
  • 1 duża lub 2 średnie marchewki - około 200 g
  • puszka pomidorów w puszce
  • około szklanki wody
  • pół pęczka świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie - chili - do smaku
Wykonanie
  1. Usuń wierzchnie liście z kapusty i ostrym nożem wytnij głąb.
  2. Resztę kapusty posiekaj i przełóż do dużego garnka.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty.
  4. Wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli i gotuj kapustę aż zmięknie (kapusta gotuje się szybko i może wystarczyć nawet 30 minut gotowania) - w trakcie przemieszaj kapustę kilkukrotnie.
  5. Dodaj pomidory w puszcze - użyłam krojone, jeśli masz całe, to je pokrój oraz posiekany koperek.
  6. Podgotuj całość przez około 10 minut.
  7. Posól i popieprz do smaku, jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to dodaj też chili.
  8. Podawaj kapustę z ziemniakami albo z pieczywem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 27 Tłuszcze: 0,2 g Węglowodany: 7 g Błonnik: 2 g Białka: 1,5 g

 

 

młoda kapusta z pomidorami

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/04/21 at 10:32 - Reply

    Aż zatęskniłyśmy za taką młodą kapustką 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: