Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zamieszaj, wlej ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 70 ml mleka
W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i przyprawę do piernika, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).
250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g oleju, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra.
Masę marcepanową zetrzyj na tarce o grubych oczkach - dodaj około 5-6 łyżek ciepłego mleka i rozmieszaj dokładnie.
200 g masy marcepanowej, kilka łyżek mleka
Masą marcepanową posmaruj wierzch ciasta, posyp przyprawą do piernika.
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
Zwiń ciasto w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
Potnij ciasto na 8 kawałków.
Ułóż bułeczki w formie (około 20/25 cm) - przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
Piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu przestudź.
W rondelku rozpuść masło razem z serkiem, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.