kilkałyżekśmietanka kremówka((albo mleko) - do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić jagodzianki na maślance
Drożdże wymieszaj w miseczce z cukrem i mąką, dodaj wodę i zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej, ok 25 ml wody
W dużej misce miksera umieść mąkę, cukier, masło lub olej, maślankę i jajka.
100 ml maślanki, 30 g masła, ok 350 g mąki pszennej, 2 jajka
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Gdy ciasto będzie gotowe - gęste i odchodzące od miski - przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie jagody wymieszaj z cukrem i obydwiema mąkami.
ok 250 g jagód, 2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
Wyjmij na blat posypany mąką i podziel na mniejsze części - ciasto może się trochę kleić, ale nie dawaj za dużo mąki, bo bułeczki będą potem mniej puszyste.
Kawałki ciasta rozciągnij lekko w dłoni, na środek nałóż jagody i dokładnie sklej brzegi tworząc bułeczkę.
Układaj bułki na blaszce wyłożonej papierem - zachowaj odstępy, bo bułeczki jeszcze urosną.
Gotowe jagodzianki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra/dół) - (ja piekłam bułeczki jednocześnie na dwóch blachach, więc włączyłam teromoobieg i ustawiłam temperaturę 170 stopni).
Piecz bułeczki przez około 20-25 minut - aż będą ładnie zarumienione.
Po upieczeniu przestudź jagodzianki.
Do cukru pudru dodawaj po łyżce śmietanę kremówkę i mieszaj aż lukier będzie gęsty, ale już lejący się.