około 5 łyżek rumu((lub 1,5 łyżki aromatu rumowego) - może być też inny aromat, albo wrzucona skórka z cytryny lub pomarańczy)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe babeczki
Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżeczką mąki, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
15 g drożdży świeżych, 15 g cukru, 50 ml mleka
W misie umieść mąkę, sól i jajka, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto.
250 g mąki pszennej, szczypta soli, 3 jajka
Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło - wyrób razem z ciastem.
75 g masła
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć.
Przełóż ciasto do małych foremek na babki - możesz piec babki porcjami, albo do jednej normalnej formy na babkę z kominkiem.
Przykryj foremki ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
Piecz babeczki w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut - jeśli pieczesz jedną dużą babkę to piecz ją 40-50 minut - do suchego patyczka.
Babeczki po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić syrop rumowy do babeczek ponczowych
W rondelku zagotuj cukier z wodą i rumem (albo skórkami z cytrusów), wkładaj po kilka babeczek i każdą mocz po około 1-2 minuty - w trakcie obróć babeczki.
350 g cukru, 700 ml wody, około 5 łyżek rumu
Przełóż na kratkę aby spłynął nadmiar syropu.
Wierzch babeczek polej jeszcze odrobiną syropu, albo likierem - np. wiśniowym.
Przed podaniem babeczki udekoruj bitą śmietaną i owocami.