Masło, miód i cukier umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia składników, a następnie wystudź.
170 g miodu, 100 g cukru, 80 g masła
Sodę wymieszaj z mlekiem.
1 łyżeczka sody, 40 ml mleka
Mąkę zmieszaj z solą i przyprawą do piernika.
330 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 25 g przyprawy do piernika
Do masy miodowej dodaj roztrzepane jajko, mąkę i sodę z mlekiem, zmiksuj - końcówką hakiem, albo świderkami.
1 jajko
Przełóż ciasto do szklanej miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki albo do innego zimnego miejsca i przechowaj przez przynajmniej 2 tygodnie.
Ciasto wyjmij około tydzień - minimum 4 dni przed świętami.
Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i podsypując mąką rozwałkuj je na prostokąt o wielkości około 40/26 cm.
Foremkę o wielkości 40/26 wyłóż papierem do pieczenia (wystarczy dno), połóż ciasto i wyrównaj.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 15 - 20 minut - ciasto bardzo wyrośnie w trakcie.
Gotowe ciasto ostudź, a następnie podziel je na trzy równe części (tnij wzdłuż dłuższego boku).
Posmaruj jedną część ciasta połową powideł, przykryj drugim kawałkiem, znowu posmaruj powidłami i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.
około 300 g powideł śliwkowych
Owiń ciasto w papier do pieczenia, ułóż na deseczce, przyciśnij z wierzchu inną ciężką deseczką albo grubą książką i odstaw na kilka dni do zmięknięcia.
Jak zrobić polewę na piernik staropolski
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa będzie jednolita. Ostaw do lekkiego zgęstnienia.
100-150 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
Odwiń piernik z papieru, ustaw go na kratce (może być taka z piekarnika, a pod kratkę wstaw blaszkę, albo połóż papier do pieczenia.
Polej piernik rozpuszczoną czekoladą, tak aby spłynęła ona również na boki ciasta.