Jak zrobić mazurka z nadzieniem kajmakowo-czekoladowym
Ze składników spodu szybko zagnieć ciasto, jeśli nie chce lepić się w kulkę, to dodaj trochę zimnej wody.
200 g mąki pszennej, 80 g masła, 20 g margaryny, 1 szczypta soli, 1 łyżka cukru pudru, zimna woda
Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i schłodź przez około godzinę (możesz też przygotować je wcześniej i przechować w lodówce).
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki blat (najłatwiej zrobić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
Ostrym nożem wytnij kwadrat o wielkości około 20/30 cm. Z odciętych boczków uformuj wałek i przyklej go wzdłuż boków ciasta.
Ciasto razem ze spodnim papierem do pieczenia przełóż na blachę.
Widelcem nakłuj ciasto w kilku miejscach.
Piecz spód od mazurka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 15 minut - aż ciasto będzie rumiane.
Gotowe ciasto ostudź.
Śmietanę kremówkę pogrzej w rondelku, gdy będzie gorąca, dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę - mieszaj, aż się rozpuści.
100 g śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
Odstaw czekoladę do wystudzenia.
Ostudzony spód posmaruj masą kajmakową, na nią wylej przestudzoną czekoladę i wyrównaj powierzchnię mazurka.
około 250 g masy kajmakowej
Jak zrobić pralinę karmelową do dekoracji mazurka
Cukier wysyp do rondelka albo na patelnię i zacznij go podgrzewać, aż się rozpuści i nabierze karmelowego koloru - cukru nie mieszaj łyżką, jedynie łagodnie ruszaj patelnią, aby cukier się równomiernie topił - uważaj, aby cukru nie trzymać zbyt długo - gdy zrobi się ciemno brązowy zgorzknieje i nie będzie smaczny do jedzenia.
100 g cukru
Rozpuszczony cukier wylej na papier do pieczenia i lekko rozprowadź nożem, pozostaw do zastygnięcia.
Połam masę na kawałki, a następnie zmiksuj albo rozgnieć za pomocą wałka.