Daktyle zalej herbatą i gotuj na wolnym ogniu aż zmiękną (jeśli daktyle są bardzo suche i wolną miękną, to możliwe, że będziesz musieć dolać do nich wody).
200 g daktyli, 250 ml herbaty
Jeśli daktyle nie do końca się rozpadły, to rozgnieć je widelcem, albo zmiksuj blenderem, dodaj sodę, zamieszaj, a następnie ostudź.
0,5 łyżeczki sody
Jajka zmiksuj z solą i cukrem na puszystą masę.
2 jajka, 1 szczypta soli, 150 g cukru trzcinowego
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do jajek na zmianę z rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
175 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 85 g masła
Na koniec dodaj przestudzone daktyle i krótko wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach (w trybie góra/dół) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudź i przekrój na pół.
Jak zrobić sos karmelowy do tortu daktylowego
Cukier, masło pokrojone w kawałki oraz śmietanę kremówkę umieść w rondelku, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a sos nabierze karmelowego koloru i zgęstnieje.
120 g cukru trzcinowego, 100 g masła, 100 ml śmietany kremówki
Przestudź (sos będzie gęstniał w trakcie ostygania - jeśli będzie za gęsty, to możesz go krótko podgrzać w mikrofalówce).
Jak robić śmietankowy krem do tortu
Śmietankę zmiksuj aż będzie sztywna, dodaj po łyżce serek mascarpone oraz cukier puder - krótko zmiksuj.
250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru
Tort daktylowy - wykończenie:
Spód ciasta posmaruj sosem karmelowym, a na niego wyłóż połowę kremu.
Połóż drugi placek ciasta i wyłóż na niego resztę kremu smarując jednocześnie również boki ciasta.
Udekoruj wierzch tortu posiekaną czekoladą, daktylami oraz sosem karmelowym.