Mąkę posiekaj z kawałkami zimnego masła, tak by powstały grudki.
200 g mąki pszennej, 200 g masła
Dodaj szczyptę soli i twaróg – zagnieć zwarte i jednolite ciasto (ciasto może być lepkie, ale się tym nie przejmuj i nie dodawaj więcej mąki - po schłodzeniu będzie lepiej).
150 g twarogu, 1 szczypta soli
Ciasto schłodź w lodówce przez około 60 minut.
Jak zrobić nadzienie twarożkowe do ciasteczek
Zmieszaj twaróg z cukrem, z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną.
250 g twarogu, 2 żółtka, 5 łyżek cukru pudru, ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
100 g wiórek kokosowych
Jak zrobić ciasteczka twarogowe z nadzieniem kokosowym
Schłodzone ciasto podziel na 4 mniej więcej równe porcje.
Każdą z nich kolejno rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia - na prostokąt około 15/20 cm.
Na środku każdego kawałka nałóż wałeczek nadzienia twarogowego i ostrożnie (przy pomocy dolnego papieru) złóż brzegi ciasta do środka i lekko zlep ze sobą.
Pokrój powstały wałeczek na mniej więcej 5 równych kawałków.
Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce - zachowując odstępy między ciastkami, gdyż trochę urosną.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25-30 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu przestudź.
Możesz posypać je cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru pudru i odrobiny mleka i posmarować nim ciasteczka.