twarożkowe ciastka z nadzieniem z twarogu

Przepis na twarożkowe ciastka z wiórkami kokosowymi

Przygotujcie razem ze mną proste, a jednocześnie zachwycające kruche ciasteczka twarożkowe z nadzieniem z twarogu i wiórek kokosowych. Te ciastka zasmakują każdemu wielbicielowi serników i nie tylko. Spróbujcie koniecznie!

kruche ciastka  z twarogiem i wiórkami kokosowymi

 Przepis na ciasteczka twarożkowe z wiórkami kokosowymi

Jeśli lubisz chrupiące ciasteczka to koniecznie zrób takie z nadzieniem twarożkowym i wiórkami kokosowymi.

ciasteczka twarożkowe2

Ciasteczka twarożkowe z wiórkami kokosowymi przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kruche ciasteczka z twarogiem i wiórkami kokosowymi.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Porcje 20
Składniki

składniki na kruche ciasto z twarogiem do ciasteczek

  • 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
  • 200 g masła (zimnego )
  • 150 g twarogu ( półtłustego lub tłustego – najlepiej w kostce)
  • 1 szczypta soli

składniki na nadzienie twarożkowe do ciasteczek

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto twarogowe na ciastka

  • Mąkę posiekaj z kawałkami zimnego masła, tak by powstały grudki.
    200 g mąki pszennej, 200 g masła
  • Dodaj szczyptę soli i twaróg – zagnieć zwarte i jednolite ciasto (ciasto może być lepkie, ale się tym nie przejmuj i nie dodawaj więcej mąki – po schłodzeniu będzie lepiej).
    150 g twarogu, 1 szczypta soli
  • Ciasto schłodź w lodówce przez około 60 minut.

Jak zrobić nadzienie twarożkowe do ciasteczek

  • Zmieszaj twaróg z cukrem, z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną.
    250 g twarogu, 2 żółtka, 5 łyżek cukru pudru, ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
    100 g wiórek kokosowych

Jak zrobić ciasteczka twarogowe z nadzieniem kokosowym

  • Schłodzone ciasto podziel na 4 mniej więcej równe porcje.
  • Każdą z nich kolejno rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia – na prostokąt około 15/20 cm.
  • Na środku każdego kawałka nałóż wałeczek nadzienia twarogowego i ostrożnie (przy pomocy dolnego papieru) złóż brzegi ciasta do środka i lekko zlep ze sobą.
  • Pokrój powstały wałeczek na mniej więcej 5 równych kawałków.
  • Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zachowując odstępy między ciastkami, gdyż trochę urosną.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25-30 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Możesz posypać je cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru pudru i odrobiny mleka i posmarować nim ciasteczka.
Prywatne
Słowa kluczowe kruche ciasteczka z kokosem, kruche ciastka z twarogiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasteczka twarożkowe

Ciastka z nadzieniem kokosowo-sernikowym – uwagi

Przepis na te ciasteczka twarożkowe znalazłam ostatnio na blogu Pieprz czy Wanilia i zaraz je przygotowałam w domu.

Spodziewałam się, że ciastka będą pyszne, ale nie sądziłam, że aż tak.

Muszę się tu przyznać, że zgrzeszyłam z nimi i to bardzo :)

Zamiast standardowych 1-2 kawałków na testy pochłonęłam 4 (dobra, dobra – mąż kazał mi wyedytować wpis i się przyznać, że to było 5 ciastek :).

Ciasto z dodatkiem twarogu przypomina trochę francuskie, bo też się lekko rozwarstwia i listkuje, ale nie jest aż tak kruszące. Za to fajnie chrupiące i rozpływające się w ustach.

Samo ciasto nie zawiera wcale cukru, a nadzienie twarożkowe jest tylko lekko słodzone.

Dlatego wierzch można posypać cukrem pudrem, albo posmarować lukrem (możecie też oczywiście masę twarogową więcej posłodzić – ale uwierzcie mi – wcale nie trzeba).

Ciasto jest dość miękkie, więc trzeba je szybko wałkować –  najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, bo mocno się klei. Papier też ułatwia zwijanie ciasta w rulon.

Mimo wszystko sądzę, że przepis nie jest trudny i każdy da sobie  z nim radę :)

Zachęcam także do wypróbowania innych moich przepisów na domowe ciasteczka.

Polecane przepisy na chrupiące ciasteczka

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na smakowite domowe ciasteczka o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: