Przepis na ciasteczka twarożkowe z wiórkami kokosowymi

 

Przepis na te ciasteczka twarożkowe znalazłam ostatnio na blogu Pieprz czy Wanilia i zaraz je przygotowałam w domu :)

Spodziewałam się, że ciastka będą pyszne, ale nie sądziłam, że aż tak.

Muszę się tu przyznać, że zgrzeszyłam z nimi i to bardzo – zamiast standardowych 1-2 kawałków na testy pochłonęłam 4 (mąż kazał mi wyedytować wpis i się przyznać, że to było 5 ciastek :).

Ciasto z dodatkiem twarogu przypomina trochę francuskie, bo też się lekko rozwarstwia, ale nie jest aż tak kruszące.

Samo ciasto nie zawiera wcale cukru, a nadzienie twarożkowe jest tylko lekko słodzone. Dlatego wierzch można posypać cukrem pudrem, albo posmarować lukrem (możecie też oczywiście masę twarogową więcej posłodzić – ale uwierzcie mi – wcale nie trzeba).

Ciasto jest dość miękkie, więc trzeba je szybko wałkować –  najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, bo mocno się klei. Papier też ułatwia zwijanie ciasta w rulon.

Mimo wszystko sądzę, że przepis nie jest trudny i każdy da sobie  z nim radę :)

Zachęcam także do wypróbowania innych moich przepisów na domowe ciasteczka.

 

ciasteczka twarożkowe1

ciasteczka twarożkowe2

ciasteczka twarożkowe3

Przepis na ciasteczka twarożkowe z wiórkami kokosowymi

 

Ciasteczka twarożkowe z wiórkami kokosowymi

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Porcje 20

Składniki
  

ciasto:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Mąkę posiekaj z kawałkami zimnego masła, tak by powstały grudki.
  • Dodaj szczyptę soli i twaróg – zagnieć zwarte i jednolite ciasto (ciasto może być lepkie, ale się tym nie przejmuj i nie dodawaj więcej mąki - po schłodzeniu będzie lepiej).
  • Ciasto schłódź w lodówce przez około 30-60 minut.

nadzienie:

  • Zmieszaj twaróg z cukrem, z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną.
  • Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  • Schłodzone ciasto podziel na 4 mniej więcej równe porcje.
  • Każdą z nich kolejno rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia - na prostokąt około 15/20 cm.
  • Na środku każdego kawała nałóż wałeczek nadzienia twarogowego i ostrożnie (przy pomocy dolnego papieru) złóż brzegi ciasta do środka i lekko zlep ze sobą.
  • Pokrój powstały wałeczek na mniej więcej 5 równych kawałków.
  • Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce - zachowując odstępy między ciastkami, gdyż trochę urosną.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Możesz posypać je cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru pudru i odrobiny mleka i posmarować nim ciasteczka.
Słowa kluczowe kokos, twaróg, twarożek, wiórki kokosowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!