Drożdże rozkrusz do miseczki i posyp łyżeczką cukru.
25 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
Mleko lekko podgrzej (nie może być gorące) i zalej nim drożdże, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką.
100 ml mleka
Odstaw drożdże na około 20 minut.
W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
3 żółtka, 70 g cukru
Dodaj wyrośnięte drożdże i dosypuj po trochu mąkę, na koniec dodaj masło.
250 g mąki pszennej, 60 g masła
Zagnieć gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po godzinie wyłóż ciasto na blat (jeśli chcesz aby bułeczki były delikatniejsze, to nie używaj już mąki, tylko blat i ręce posmaruj lekko olejem) i ponownie zagnieć.
Podziel ciasto na 8 równych części.
Jak zrobić jagodzianki z twarogiem
Twaróg zmieszaj z cukrem pudrem i odrobiną śmietany kremówki - wymieszaj.
200 g twarogu, cukier puder, śmietana kremówka
Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnij w dłoniach (podobnie jak przy pączkach), na środek nałóż po czubatej łyżeczce twarogu oraz po łyżce jagód, ostrożnie zlep brzegi ciasta tworząc kulkę.
200 g jagód
Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstęp między bułeczkami.
Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
Bułeczki przed pieczeniem posmaruj mlekiem albo roztrzepanym jajkiem.
Piecz bułeczki przez około 20 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu jagodzianki ostudź.
Jak zrobić lukier cytrynowy do jagodzianek
Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny i dodaj odrobinę mleka, jeśli lukier będzie zbyt gęsty (nie dawaj za dużo).