kandyzowana skórka pomarańczowa(ewentualnie do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na pączki:
Przygotuj rozczyn drożdżowy - drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem i rozmieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
50 g świeżych drożdży, 4 łyżeczki cukru, 250 ml mleka
Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj wyrośnięte drożdże i zagnieć gładkie ciasto.
450 g mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 1/3 łyżeczki soli, 3 jajka, 50 g masła
Miskę z ciastem przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Blat posmaruj delikatnie olejem, wyłóż wyrośnięte ciasto i go lekko zagnieć.
Szklanką powycinaj pączki - odłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Tłuszcz wlej do dość szerokiego rondelka i podgrzej do temperatury 180 stopni.
Smaż pączki z obu stron (sprawdź wykałaczką, czy ciasto w środku jest dopieczone).
Gotowe pączki wyłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Jak zrobić pomarańczowy krem:
Pięćset mililitrów soku zagotuj z cukrem, w pozostałym soku rozmieszaj budynie.
600 ml soku pomarańczowego, 3 łyżki cukru, 2 budynie waniliowe
Dodaj mieszaninę do gotującego się soku i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Do gorącego budyniu dodaj w kawałkach masło i wymieszaj, aby się w całości rozpuściło.
100 g masła
Na budyń połóż woreczek foliowy, lub kawałek folii spożywczej i dokładnie dociśnij go do budyniu (zapobiegnie to tworzeniu się na nim twardej warstwy).
Gdy budyń ostygnie nadziej nim gotowe pączki.
Jak zrobić lukier do pączków
Cukier puder zmieszaj z sokiem pomarańczowym - nie dawaj od razu całej porcji, tylko stopniowo dodawaj sok do cukru.
3 szklanki cukru pudru, około 8 łyżek soku pomarańczowego
Lukrem posmaruj przestudzone pączki, po wierzchu możesz posypać je kandyzowaną skórką pomarańczową.