Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem (ja rozpuszczałam w mikrofalówce przez 1,5 minuty), dokładnie zamieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
150 g gorzkiej czekolady, 150 g masła
Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem, dodaj ekstrakt z wanilii.
6 żółtek, 250 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pozostałe suche składniki zmieszaj razem.
1 łyżeczka cynamonu, 1-2 szczypty kardamonu, 100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Do żółtek dodaj czekoladę z masłem, a następnie w porcjach mąkę, lekko wymieszaj.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
6 białek
Dodaj łyżkę piany do ciasta i delikatnie wymieszaj. Dołóż pozostałą pianę i ostrożnie wymieszaj.
Przełóż masę do przygotowanej foremki.
Piecz ciasto czekoladowe w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu przestudź na kratce.
Do podania wystarczy oprószyć ciasto cukrem pudrem - można też zrobić czekoladą polewę.