Oto kolejna propozycja na Walentynki – ale nie tylko – pyszne ciasto czekoladowe.
Upieczone jest na dużej ilości gorzkiej czekolady (bez grama kakao), masła oraz rozgrzewających przypraw – cynamonu i kardamonu. Do tego ma lekki smak kawy – brzmi obiecująco, prawda?
Inspiracją był dla mnie przepis Nigelli Lawson, ja tylko wprowadziłam do niego kilka poprawek (przede wszystkim chciałam, aby ciasto było puszyste, a nie lekko gniotowate jak u Nigelli).
Przepis jest na tortownicę około 23 cm, ja ciasto upiekłam w silikonowej foremce o kształcie serca.
Rozpalające ciasto czekoladowe :)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 250 g cukru muscovado (można użyć zwykły biały)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta lub dwie mielonego kardamonu
- 100 g mąki (większe pół szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem (ja rozpuszczałam w mikrofalówce przez 1,5 minuty), dokładnie zamieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem, dodaj ekstrakt z wanilii. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem. Do żółtek dodaj czekoladę z masłem, a następnie w porcjach mąkę, lekko wymieszaj.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj łyżkę piany do ciasta i delikatnie wymieszaj. Dołóż pozostałą pianę i ostrożnie wymieszaj.
- Przełóż masę do przygotowanej foremki. Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przestudź na kratce.
- Do podania wystarczy oprószyć ciasto cukrem pudrem - można też zrobić czekoladą polewę.
wygląda rewelacyjnie, mocno czekoladowe to dla mnie :)
Prześliczne zdjęcia, i cudne ciacho :)
Podoba mi się :)