Przepis na rozpalające ciasto czekoladowe na Walentynki

Oto kolejna propozycja na Walentynki – ale nie tylko – pyszne ciasto czekoladowe.

Upieczone jest na dużej ilości gorzkiej czekolady (bez grama kakao), masła oraz rozgrzewających przypraw – cynamonu i kardamonu.

Do tego ma lekki smak kawy – brzmi obiecująco, prawda?

Inspiracją był dla mnie przepis Nigelli Lawson. Ja tylko wprowadziłam do niego kilka poprawek (przede wszystkim chciałam, aby ciasto było puszyste, a nie lekko gniotowate jak u Nigelli).

Przepis jest na tortownicę około 23 cm, ja ciasto upiekłam w silikonowej foremce o kształcie serca.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

rozpalające ciasto czekoladowe

czekoladowe korzenne nigelli1

czekoladowe ciasto korzenne

czekoladowe korzenne nigelli4

Rozpalające ciasto czekoladowe przepis do druku

ciasto czekoladowe

Rozpalające ciasto czekoladowe :)

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe ciasto z rozgrzewającymi przyprawami.
5 z 1 oceny
Porcje 15

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 23-24 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem (ja rozpuszczałam w mikrofalówce przez 1,5 minuty), dokładnie zamieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
    150 g gorzkiej czekolady, 150 g masła
  • Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem, dodaj ekstrakt z wanilii.
    6 żółtek, 250 g cukru muscovado, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Pozostałe suche składniki zmieszaj razem.
    1 łyżeczka cynamonu, 1-2 szczypty kardamonu, 100 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Do żółtek dodaj czekoladę z masłem, a następnie w porcjach mąkę, lekko wymieszaj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    6 białek
  • Dodaj łyżkę piany do ciasta i delikatnie wymieszaj. Dołóż pozostałą pianę i ostrożnie wymieszaj.
  • Przełóż masę do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź na kratce.
  • Do podania wystarczy oprószyć ciasto cukrem pudrem - można też zrobić czekoladą polewę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!