Przepis na rozpalające ciasto czekoladowe na Walentynki
Oto kolejna propozycja na Walentynki – ale nie tylko – pyszne ciasto czekoladowe.
Upieczone jest na dużej ilości gorzkiej czekolady (bez grama kakao), masła oraz rozgrzewających przypraw – cynamonu i kardamonu.
Do tego ma lekki smak kawy – brzmi obiecująco, prawda?
Inspiracją był dla mnie przepis Nigelli Lawson. Ja tylko wprowadziłam do niego kilka poprawek (przede wszystkim chciałam, aby ciasto było puszyste, a nie lekko gniotowate jak u Nigelli).
Przepis jest na tortownicę około 23 cm, ja ciasto upiekłam w silikonowej foremce o kształcie serca.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
Rozpalające ciasto czekoladowe przepis do druku

Rozpalające ciasto czekoladowe :)
Przepis na mocno czekoladowe ciasto z rozgrzewającymi przyprawami.
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 23-24 cm.
Składniki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 6 białek z jajek rozmiar L
- 6 żółtek
- 250 g cukru muscovado (można użyć zwykły biały)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 szczypty kardamonu mielonego
- 100 g mąki (większe pół szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Instrukcja
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem (ja rozpuszczałam w mikrofalówce przez 1,5 minuty), dokładnie zamieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.150 g gorzkiej czekolady, 150 g masła
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem, dodaj ekstrakt z wanilii.6 żółtek, 250 g cukru muscovado, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Pozostałe suche składniki zmieszaj razem.1 łyżeczka cynamonu, 1-2 szczypty kardamonu, 100 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- Do żółtek dodaj czekoladę z masłem, a następnie w porcjach mąkę, lekko wymieszaj.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.6 białek
- Dodaj łyżkę piany do ciasta i delikatnie wymieszaj. Dołóż pozostałą pianę i ostrożnie wymieszaj.
- Przełóż masę do przygotowanej foremki.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź na kratce.
- Do podania wystarczy oprószyć ciasto cukrem pudrem - można też zrobić czekoladą polewę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!