Dodaj mąkę i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
150 g mąki pszennej
Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka, którymi wylep przygotowane foremki.
Ciasto nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 10 minut - aż się lekko zrumieni.
Na podpieczone ciasto wyłóż masę makową.
około 300 g gotowej masy makowej
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecz tarteletki jeszcze przez około 15 minut. Przestudź na kratce i dopiero wtedy ostrożnie wyciągnij z foremek.
Jeśli zostanie ci ciasto, to proponuję powycinać z niego foremkami ciasteczka i upiec je w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-15 minut - ja wycinanie zostawiłam dzieciakom i miały niezłą zabawę :)