Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier puder i jajko, wkrój masło - w kawałkach.
225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko
Zagnieć ciasto - jeśli nie chce się zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
woda
Ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj albo zetrzyj na tarce i wylep nim formę do pieczenia o średnicy około 28 cm.
Lekko nakłuj powierzchnię widelcem.
Połóż na cieście kawałek papieru do pieczeniu i wysyp na niego kuleczki ceramiczne do pieczenia, albo suche ziarno grochu/fasoli.
Podpiecz ciasto w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez 15 minut. Zdejmij papier z obciążeniem i popiecz przez jeszcze 5 minut - tak aby ciasto się zrumieniło.
Upieczony spód ostudź.
Jak zrobić krem chałwowy do mazurka
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej - miskę z czekoladą ustaw na garnku z wlaną na dno wodą - podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
50 g białej czekolady
Do miski przełóż serek mascarpone, pokrusz do niego chałwę.
250 g mascarpone, 100 g chałwy
Zmiksuj razem chałwę i serek na gładką masę.
Dodaj wystudzoną białą czekoladę i zmiksuj razem.
Mazurek chałwowy wykończenie
Kruchy spód posmaruj warstwą dżemu z czarnej porzeczki od Stovit.
0,5 słoiczka dżemu
Na dżem wyłóż krem chałwowy.
Jeśli chcesz na mazurku zrobić takie czekoladowe kropki jak ja, to do małej miseczki wsyp płaską łyżeczkę kakao, dodaj do niego trochę wody - tak aby było lekko płynne.
Czystą szczoteczkę do zębów, albo czysty dość sztywny pędzelek zanurz z kakao i uderzając o szczoteczkę pochlap wierzch mazurka.
Ciasto schowaj do lodówki do schłodzenia - na kilka godzin.