Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Sernik piernikowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na sernik z nutą pomarańczy i piernika na spodzie z pierniczków.
4.96
z
21
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
30
minut
minut
4
hours
godz
Czas całkowity
6
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
14
Kalorie
253
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm.
Składniki
składniki na spód pierniczkowy do sernika
150
g
pierniczków
(użyłam takie bez czekolady i lukru)
około 50
g
masła
(rozpuszczonego)
składniki na sernik piernikowy
1
kg
twarogu
(na serniki - użyłam tłusty z wiaderka - z Piątnicy)
5
jajek
(rozmiar L)
200
g
cukru
(1 szklanka - lub do smaku)
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
skórka z pomarańczy
(opcjonalnie - może też być kilka kropel aromatu pomarańczowego)
2
łyżki
mąki
(pszennej lub skrobi ziemniaczanej)
150
g
jogurtu naturalnego
(użyłam skyr naturalny)
składniki na polewę czekoladową do sernika
100
g
czekolady
(użyłam po połowie mleczną i gorzką)
około 50
ml
śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić spód pierniczkowy
Pierniczki zmiksuj na drobno - możesz też włożyć je do grubego woreczka i rozbić wałkiem.
150 g pierniczków
Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
około 50 g masła
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż ciasteczka i wylep nimi dno tortownicy.
Jak zrobić sernik piernikowy
Do dużej misy przełóż twaróg.
1 kg twarogu
Dodaj jajka, cukier, mąkę, jogurt, przyprawę do piernika i skórkę tartą z pomarańczy.
5 jajek,
200 g cukru,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
skórka z pomarańczy,
2 łyżki mąki,
150 g jogurtu naturalnego
Krótko zmiksuj składniki - tylko do połączenia w jednolitą masę.
Przelej sernik na spód z pierniczków.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (tryb góra-dół) przez mniej więcej 1,5 godziny.
Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku aż ostygnie - przez tak około godzinę.
Schowaj sernik do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
Jak zrobić polewę czekoladową na sernik
Na dno garnka wlej trochę wody i zagotuj ją.
Na góra postaw żaroodporną miseczkę.
Dodaj połamaną czekoladę i śmietanę kremówkę - podgrzewaj aż czekolada się rozpuści.
100 g czekolady,
około 50 ml śmietany kremówki
Posmaruj polewą wierzch sernika.
Udekoruj wg uznania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
253
kcal
Weglowodany:
22
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
15
g
Słowa kluczowe
piernikowy sernik, sernik z pierniczkami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!