Mielony mak zalej gorącym mlekiem i odstaw do przestudzenia - u mnie mak wchłonął całe mleko. Jeśli po wystudzeniu mak jest dalej mokry, to gęste sito wyłóż gazą/pieluszką tetrową/ręcznikami papierowymi i przelej mak przez sito, tak aby pozbyć się nadmiaru wody.
260 g maku, 320 ml mleka
Jajka zmiksuj krótko z cukrem pudrem i masłem.
2 jajka, 150 g cukru pudru, 1 łyżka masła
Dodaj masę jajeczną do maku i wymieszaj.
Możesz teraz dodać trochę oleju migdałowego jeśli go używasz.
olejek migdałowy
Podziel mak na 3 mniej więcej równe porcje.
Jak zrobić ciasto krucho-drożdżowe do makowca
Do drożdży dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie razem rozetrzyj - drożdże powinny stać się płynne.
40 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
Do mąki dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i drożdże.
400 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru pudru, 100 g masła, 1 łyżka cukru z wanilią
Krótko razem wszystko posiekaj - możesz to zrobić nożem, albo jak ja w malakserze.
Zagnieć ciasto - jeśli ciasto słabo się ze sobą lepi, to dodaj trochę zimnej wody.
3 żółtka, około 2 łyżki wody
Gotowe ciasto podziel na 4 równe porcje.
Jak zrobić warstwowe ciasto z makiem
Każdą porcję ciasta rozwałkuj bardzo cienko ( u mnie to było około 2 mm) na wielkość foremki. Dobrze jest wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy ciasto łatwiej przenieść do foremki.
W formie do pieczenia umieść pierwszy blat ciasta razem z papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłóż jedną z części maku i dokładnie rozsmaruj po całości.
Nałóż drugi blat ciasta pomagając sobie papierem do pieczenia - ja go obróciłam do góry nogami i ostrożnie odkleiłam. Ewentualne nadmiarowe kawałki po bokach odetnij nożem i doklej tam, gdzie brakuje ciasta.
Na ciasto nałóż mak, nałóż następne ciasto i znowu mak.
Ułóż ostatni kawałek ciasta.
Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i zostaw tak w ciepłym miejscu na całą noc.
Rano zdejmij z ciasta folię i piecz makowiec w 190 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40 minut. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić z góry, to przykryj do w trakcie pieczenia folią spożywczą.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić lukier do makowca
Cukier puder wsyp do miseczki.
200 g cukru pudru
Dodawaj do niego po łyżce mleka, aż uzyskasz lekko płynny lukier.