Drożdże rozkrusz do miseczki lub wyższej szklanki, dodaj do nich cukier i letnie mleko - wymieszaj dokładnie aż się rozpuszczą.
25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 50 ml mleka
Przykryj miseczkę lub szklankę z rozczynem drożdżowym ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut - aż urosną i mocno zgęstnieją. Dobrze, żeby to miejsce nie miało przeciągów. Wskazówka - ja lubię schować rozczyn drożdżowy do mikrofalówki, albo piekarnika (nie włączam ich) - zamknięta przestrzeń zapewnia stałe warunki i stałą temperaturę i przyspiesza reakcję i wyrastanie drożdży.
W czasie wyrastania rozczynu drożdżowego przygotuj pozostałe składniki na ciasto drożdżowe. W misie miksera umieść mąkę pszenną i dodaj pozostały cukier. Wsyp proszek budyniowy, wbij jajka oraz wlej rozpuszczone i ostudzone masło.
150 g mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g masła
Wlej do miski wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Za pomocą miksera z końcówką hakiem (albo ręcznie) wyrób ciasto. Ja je wyrabiam przez przez kilka minut - aż składniki połączą się w jednolite ciasto, które w tym przypadku będzie dość luźne. Jeśli dłużej powyrabiasz ciasto, to będzie ono delikatniejsze i ładniej urośnie.
Miskę z ciastem drożdżowym na babkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę do wyrośnięcia. Ja bardzo często wstawiam miskę z ciastem do piekarnika i ustawiam w nim temperaturę na 30 stopni. W tych warunkach ciasto bardzo szybko i ładnie wyrasta. Szczególnie przydatna jest ta metoda gdy w domu jest chłodniej, albo są przeciągi.
Wyrośnięte ciasto ponownie przemieszaj łopatką i przełóż do formy na babkę (posmarowanej masłem i wysypanej mąką - pod przepisem znajdziesz również krótki film video, gdzie pokazuję jak zrobić łatwe i szybkie smarowidło do foremek, dzięki któremu wyjęcie babki z formy z kominkiem jest niezwykle proste i szybkie - gorąco polecam! ).
Przykryj formę z babką ściereczką i odstaw na około 30 minut, tak aby babka podrosła i się ładnie napuszyła.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (w trybie pieczenia - góra-dół).
Wstaw babkę budyniową do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut - aż będzie ładnie rumiana - możesz dodatkowo pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy babka jest dobrze upieczona. Jeśli patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu jest suchy, to babka jest dobrze upieczona. Jeśli jest oblepiony mokrym ciastem, to musisz trochę wydłużyć czas pieczenia.
Upieczoną babkę odstaw na około 15 minut tak aby ostygła, a następnie obkrój nożem dookoła, przewróć do góry nogami i ostrożnie wyjmij z formy do pieczenia.
Ostudź babkę budyniową na kratce, albo drewnianej desce.
Aby przygotować lukier do polania babki budyniowej przesyp cukier puder do miseczki i dodaj do niego po łyżce mleka - po każdej łyżce mleka wymieszaj razem i dopiero wtedy dodaj kolejną łyżkę. Lukier musi być lekko lejący, ale nie za rzadki, inaczej cały spłynie z babki. Mleko możesz zastąpić również przegotowaną wodą. Aby nadać lukrowi smak, to zamiast mleka możesz użyć sok z cytryny, albo sok pomarańczowy.
100 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
Polej lukrem ostudzoną babkę.
Możesz ją dodatkowo posypać po wierzchu np. posiekaną czekoladą, albo kandyzowaną skórką pomarańczową.