Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Kruche ciasto z jagodami i bezą przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne letnie ciasto z dużą ilością jagód i lekką bezą.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
55
minut
minut
1
hour
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
25
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
270
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
150
g
masła
4
żółtka
(z jajek rozmiar L)
2
łyżki
cukru pudru
1
łyżka
wody
(zimnej - opcjonalnie)
składniki na nadzienie jagodowe do ciasta
ok 500
g
jagód
(- ja dołożyłam troszkę borówek, bo mi zabrakło jagód)
100
g
cukru
(- pół szklanki, ale można dać mniej)
2
łyżki
mąki ziemniaczanej
składniki na bezę do ciasta
4
białka
(- z jajek rozmiar L)
100
g
cukru
(- pół szklanki)
1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto
Z mąki, masła, cukru pudru, proszku do pieczenia i żółtek zagnieć ciasto.
300 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g masła,
4 żółtka,
2 łyżki cukru pudru
Jeśli nie będzie się chciało zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
1 łyżka wody
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto i dokładnie wylep nim dno foremki.
Schowaj foremkę do lodówki na około godzinę - do schłodzenia.
Po schłodzeniu podpiecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez miej więcej 20 minut.
Jak zrobić nadzienie z jagód do ciasta
Jagody dokładnie umyj i przełóż do miseczki - możesz część jagód zastąpić borówkami.
ok 500 g jagód
Dodaj cukier oraz mąkę ziemniaczaną - lekko wymieszaj.
100 g cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wyłóż jagody na podpieczony spód.
Jak zrobić bezę do ciasta
Białka i cukier przełóż do większej miski.
4 białka,
100 g cukru
Zmiksuj razem aż białka staną się białe i bardzo gęste, a cały cukier się dobrze rozpuści.
Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przełóż bezę na jagody i wyrównaj powierzchnię.
Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez 10 minut, po tym czasie obniż temperaturę do 140 stopni i piecz ciasto przez kolejne 25-30 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
270
kcal
Weglowodany:
35
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
11
g
Słowa kluczowe
ciasto półkruche, ciasto z jagodami, kruche ciasto z jagodami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!